Натискът срещу мен е чисто политически. Атаката идва от центъра на ГЕРБ, от главата – Бойко Борисов, и цели да ме унижи по начина, по който аз го правих две години. Това заяви депутатът Слави Бинев в „Тази събота” за протестите срещу назначението му като шеф на парламентарната комисия по култура. Той отново каза, че няма намерение да подава оставка под натиск.

„Не смятам да подавам оставка. Законите трябва да бъдат спазвани, недопустимо е политици и законодатели да застават на страната на хора, които не спазват закона, каквито в момента са от БНТ, БНР и Министерството на културата”, коментира той.

Бинев няколко пъти подчерта, че не държи хората да го обичат, а напротив, обществото щяло да е изключително доволно от това, „че не се харесваме”. „Това не е изолация, това е неспазване на закона – никога не може да бъде приятен човек, който казва истината”, каза Бинев за бойкота срещу него.

Депутатът от ПФ подчерта, че не плаши гаргите, а иска да види договорите на БНТ и БНР и тяхната целесъобразност – „какво е инвестирано и какво е получено срещу това”. Според него и медиите са в дъното на атаката срещу него.

По думите му като не харесват него и бойкотират срещите на комисията по култура, същото би било ако не харесват Бойко Борисов, да не си плащат данъците. „Аз смятам, че това, което се иска от мен, мога да го направя. Два мандата съм бил в Европейския парламент, мога да се справя”, каза той.

Корав човек, не меко мече

„Аз съм корав човек. Няма да тръгна, защото някой ме е обидил”, подчерта Слави Бинев. И допълни, че протестиращите искат на позицията, която заема, да има „меко малко меченце, което да галят”, но той не е такъв, а човек с воля и характер.

„Ако съм манекенка, ще държа много да ме харесват, но не съм”, коментира още той. И продължи с личните си характеристики, като попита къде му е простотията – „че съм вдигал българския флаг най-високо в Европа, че съм бил носен на ръце”.

Политическа атака, лековати хора

„Смятам, че това не е проблем на културата, това е политически проблем”, подчерта Бинев няколко пъти за протестите на творческите гилдии. По думите му виновни за тях са ДПС, реформаторският блок в лицето на Радан Кънев и Меглена Кунева и Бойко Борисов, защото Вежди Рашидов не би направил нищо без разрешението на лидера на ГЕРБ.

За министъра на културата бившият евродепутат каза още, че се познават от години и го е приемал за приятел. С Борисов би се чул, само ако има да му каже нещо за решения по въпросите за културата и медиите.

Слави Бинев каза, че се извинява за атаката си срещу националната телевизия и че не е правилно това, което е направил, но го представи, като „вопъл за класациите със свободата на словото”. „Някой трябваше да извика”, заяви той.

За заплахата на трупата на Народния театър за групова оставка той изрази съмнения, че писмото е било съгласувано с всички актьори. За Александър Морфов, който подаде оставка като директор на театъра, пък каза, че репликите му са продиктувани или от предубеденост, или от това, че е „лековат, щом вярва на клишето”.

Бинев коментира и обвиненията за миналото си, като каза, че когато е трябвало „да се правят пари, съм се занимавал с различни неща, разрешени от закона”.

Той подчерта, че няма да подаде оставка под натиск, а би го направил, само ако съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов му я поиска, но предупреди, че това ще бъде „угроза срещу тези, които искат да има истински правила и те да бъдат спазвани”.