Малко над 300 хиляди лева – само толкова са обявили всички партии като дарения, които ще изхарчат за изборите на 26 март.

Според изборния регистър на Сметната палата, до момента декларираните дарения, направени от симпатизанти към партиите са точно 325 099 лева. Ако се раздели сумата на общия брой участници във вота излиза, че партиите са получили по не повече от 15 хиляди лева всяка.

Малкият размер на декларирани дарения обаче не е изненада. На миналите парламентарни избори общия брой на даренията за всички партии е бил около 650 хиляди лева.

Де юре и де факто

В регистъра на Сметната палата едно от най-големите дарения е това на Велизар Енчев. Дал 2000 лева за дейност по изборите. Според него, няма как дарените пари за всички партии да са около 300 000 лева: „Много повече, трябва да се умножава най-малко по десет. Колкото повече имаш, толкова по-малко даваш”.

Най-голямото дарение в регистъра е за 10 хиляди лева. Най-малкото - за 10 лева.

Оказва се, че даренията в кампания освен че трябва да се декларират, имат и ограничения, и лимити. „Едно лице може да направи дарение на една партия за една календарна година до 10 000 лева”, обясни Александър Андреев от ЦИК.

Получаването на пари от юридически лица е строго забранено. А иначе - всяко дарение се обявява официално до 7 дни след извършването му в сметната палата. Посочва се и откъде са парите.

В случая Сметната палата не гледа партийните субсидии, а такива получават десет политически формации у нас.