Вместо да затихне, скандалът "НДК" продължава да набира скорост. Днес стана ясно, че прокуратурата разследва за финансови злоупотреби изпълнителния директор Мирослав Боршош. Междувременно, правителството официално прехвърли двореца на разпореждане на Министерството на културата.

Въпреки че премиерът възстанови Мирослав Боршош като директор прокуратурата го разследва за финансови злоупотреби. Разследването е от четири месеца, по сигнал на ДАНС.

Според сигнала миналата година правителството е отпуснало 17 милиона лева на НДК само за увеличение на капитала заради разходите по бъдещото европредседателство. В сигнала се твърди, че с тези пари са покривани стари сметки.

Доскорошният принципал на двореца Лиляна Павлова обаче днес отказа да коментира дали разполага с данните за нарушения: „Прокуратурата е компетентна тя да ви каже тази информация, за отстраняване на протокола е въз основа на план за обществени поръчки и за забавянето на работата”.

Статуси, статуси, статуси

Според статуса в социалната мрежа на вече бившия председател на съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който остана само един ден в стола на Мирослав Боршош, културната институция  на практика е във фалит.

Велков показва и снимки от кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в НДК, който е бил в комисията, оценявала поръчките. От снимките не се разбира кога е воден разговорът, нито от кого са давани инструкциите, но става ясно че има указания как да се точкуват фирмите.

От пресцентъра на НДК нарекоха твърденията "манипулации". В статуса си Велков  намеква, че и певицата Ваня Щерева е източвала НДК с фестивала „Хенд мейд”, а тя му отвърна, че фестът носи пари на двореца.

Борислав Велков е син на депутата от БСП Славчо Велков. Днес се свързахме с него и той първоначално се съгласи да говори, но после спря да вдига телефона си.

Втори ден не отговаря на мобилния си телефон и Мирослав Боршош, който също пише статуси във ФБ. Вместо него по темата проговори вътрешният министър Валентин Радев, от чиито думи стана ясно, че въпреки, че е възстановен на поста, Боршош няма да обяви обществена поръчка за системата за сигурност на европредседателството на стойност 12 милиона лева.

Крайният срок на проверката на прокуратурата има ли финансови злоупотреби в НДК изтича на 14 юли.

Анкетна комисия

БСП иска анкетна комисия в парламента и намесата на главния прокурор по случая. Мотивът на социалистите, е че има съмнения за корупция, а и двете страни в скандала „Павлова-Боршош” взаимно се атакуват.

Управляващите пък не приемат точно БСП да говори за корупция.

В крайна сметка ГЕРБ подкрепиха създаването на комисията. "Спазването на върховенството на закона винаги е било водещ принцип за ГЕРБ. Доказали сме многократно, че сме безкомпомисни спрямо корупционни практики от всякакъв характер и към техните извършители", посочиха от партията в официално съобщение.

До къде ще стигне скандала НДК и ще навреди ли той на имиджа ни в навечерието на европредседателството ни, както се притеснява опозицията, предстои да разберем по време на дебатите за анкетна комисия, които вероятно ще са следващата седмица.