Скандалът с БГ ракетите в Сирия – руско активно мероприятие
Каква е целта - политическа или чисто търговска?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    11
БМ-21
Снимка: Reuters

Скандалният репортаж, в който се показва българско оръжие, използвано от сирийската опозиция в Алепо, е част от кампания, която обслужва политически или икономически цели. Тази позиция изразиха в студиото на „Лице в лице” депутатите ген. Валентин Радев (ГЕРБ) и ген. Атанас Атанасов (РБ).

„За мен това класическо активно мероприятие с цел да се създаде негативно отношение у нашето население към нашата принадлежност към НАТО”, заяви реформаторът. Той отбеляза, че в Сирия в момента се води война и информацията, публикувана от „Труд” може да бъде стопроцентова истина, но няма как да се провери – на сандъците от видеото може да пише всичко.

Бойко Ноев: Зад „лиценз“ стои желанието на Москва да контролира военната ни индустрияСтраната ни е в световната седмица по износ на оръжие и основен конкурент на Русия на редица пазари

Сигурно в другото мазе има други сандъци, на които пише „Made in СССР” или Русия, посочи и ген. Радев. По думите му близо 60 страни използват ракетни системи БМ-21 като тези от видеото. Според депутата от ГЕРБ в случая трябва да има официална реакция, тъй като у нас има 3-степенен контрол при експорта на оръжие и няма как да се продава на произволни страни.

Атанасов се съгласи с неговата позиция и отбеляза, че правителството трябва да излезе с официална декларация. Двамата се разминаха по отношение на това каква е целта на „активното мероприятие”. Според Радев в дъното на скандала е конкуренцията между българските и руските оръжейни заводи, докато колегата му от ДСБ смята, че в случая основна цел е да се внуши на обществото, че България продава на „лошите” във войната.

  • 6
    11
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре