След дълги години на големи планове и малко работа от проекта АЕЦ „Белене” остана дупка, пълна с вода. В „гьола” се удавиха много обещания и сериозно количество пари. Решението на правителството за отказ от централата очаквано беше прието на двата бряга от сини и червени.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви в „Нека говорят…”, че строежът на АЕЦ-а е станал „мисия невъзможна” с цената си от 20 милиарда лева – пари, повече от външния дълг на страната. Той отново приветства решението на премиера Бойко Борисов, който „се клател 10 години по темата”, докато СДС през това време „не се е обърнало на йота”.

„Хората получиха Костов”, коментира Петър Курумбашев от БСП, който си спомни за предизборен клип с мото „Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов”. Той допълни, че в реализацията на проекта е можело да се включи американски фонд, който да финансира българския дял, но не е имало политическа воля това да се случи.

С усмивка той нарече плановете за изграждане на газова централа „абсолютна глупост”. „Все едно да лицензираш стадион за Шампионска лига и да пуснеш на него да играят отбори от А-окръжна”, сравни ситуациите той. По думите му такава централа се изгражда на място с голямо топлинно потребление и при наличието на преносна тръба, каквито около Белене няма.

Курумбашве прогнозира, че с отказа от проекта ще се наложи на страната да внася електричество отвън, а реализацията на седми реактор в Козлодуй ще стане най-рано през 2025 година. „Реакторът не е кюмбе, което да се разхожда по различните площадки”, отбеляза той.

Димитров обаче заяви, че подобни твърдения са характерни за хора, които не са запознати с анализите, а според тях до 2020 година балансът на България е вързан. Той отново зададе въпрос към Тройната коалиция, която изхарчила 1,4 милиарда лева за АЕЦ-а:„Къде отидоха тези пари? 60 000 панелни жилища можеха да бъдат санирани с тях. В БСП е дадена инструкция да не се отговаря на този въпрос, а да се говори за газовата централа”.

В отговор депутатът от БСП призова сините да сезират съответните органи, ако имат данни за престъпление, извършено от предишното правителство. Димитров обяви, че е разговарял с главния прокурор по темата – разследване имало, но не можело да се стигне до фактите. Затова призова новия енергиен министър Делян Добрев да представи нова информация, за да се потърси отговорност за похарченото.

Като друг минус на проекта председателят на СДС изтъкна високата сеизмологичност на района, в който се намира Белене, и евентуалната му реализация би била „игра с живота на българите”. Курумбашев обаче отвърна, че по тази логика с живота на хората си играели и страни като Франция и Англия, които изграждали централи. „Ако ви е страх, недейте да излизате на улицата, защото ще ви блъсне кола”, посъветва синия си колега.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови