Синята коалиция ще гласува срещу вота на недоверие, иницииран от БСП и "Атака" заради проекта „Белене”. Това обяви съпредседателят на коалицията Мартин Димитров.

Вотът бе поискан с мотив, че решението за спиране на проекта за втора ядрена централа не е аргументирано икономически. Според лидера на социалистите спирането на проекта е фатално за България, за енергетиката и за българските граждани, които ще плащат в пъти по-високи сметки за ток.

„Искаме правителството да каже своята прогноза – каква ще бъде цената на тока при спирането на „Белене”, която можеше и все още може - да гарантира ниска цена. Това е водещ мотив във вота на недоверие, и в националната подписка за референдум”, каза днес на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му ако ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС са готови техните избиратели да плащат в пъти по-високи сметки, трябва да го кажат високо и ясно.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов вече обяви, че считат решението на управляващите за правилно. И дори за успех на сините. Така очаквано коалицията ще гласува против вота. 

Мартин Димитров обаче уточни, че това не трябва да се разглежда като гласуване "за" кабинета. Ние сме опозиция и ще бъдем опозиция, каза лидерът на СДС. И отправи упрек към управляващите.

"ГЕРБ допуснаха много сериозна грешка – вместо сега да има дела, вместо да има обвинения, вместо да се търси отговорност къде прахосаха между 1,5 и 2 млрд. лв., се дава възможност тези хора да внасят вот на недоверие – това е лошо свършената работа", каза Димитров.

"Сините" настояват до края на май финансовата инспекция към министерството на финансите и вътрешния одит към икономическото министерство да направят пълна проверка на "Белене”. Според Димитров, трябва да бъде потърсена отговорностза всички нарушения по проекта.

"Иначе ситуацията става абсурдна – хората, които са нарушили законите идват в парламента и търсят отговорност от другите, които са защитили интереса на България”, посочи Димитров.

Костов отбеляза, че решението за закриването на АЕЦ „Белене” бе взето с почти 3/4 мнозинство – 120 срещу 42 гласа.

„С този вот на недоверие БСП и "Атака" искат вот на недоверие на всички нас, които сме взели това решение. Този вот трябва да се възприема като недоверие към останалите народни представители, които имат своите политически позиции. От тази гледна точка вотът е безсмислен. Това е вот, който е получил своя отговор”, каза Иван Костов.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови