Синдикати поканиха министъра на финансите Владислав Горанов да посети един от затворите в страната и да се запознае със състоянието на сектора.

„Същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно – да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава „служител”, пише още в отвореното писмо.

Според Синдиката на служителите в затворите в България в бюджета за 2016 г. са предвидени „сериозни рестиркции по отношение на икономически и социални права на всички служители в сектор „Сигурност”, в частност тези в затворите и арестите”.

Служителите заплашват с протести. „Готвените промени не целят да реформират сектора и да реализират разбирането за полицейска служба в интерес на обществото, и не са придружени от задължителните прецизни и мотивирани обяснения на Министъра на финансите”, пише още в отвореното писмо.

Припомняме, от синдикатите на МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов заради орязване на заплатите при пенсиониране от 20 на 10.