Бившият финансов министър Симеон Дянков определи като положително за кабинета и за потенциалните реформи излизането на АБВ от управлението. Според него присъствието на АБВ в кабинета донякъде е спирало правната реформа и реформа в системата на МВР. „Като социален министър Ивайло Калфин стоеше добре и свърши работа”, подчерта Дянков.

„Основната част от липсващата ни социална политика е темата география - защо толкова хора излизат извън България”, допълни той в предаването „Тази сутрин” по bTV.         

Според Дянков Томислав Дончев е подходящ за наследник на Калфин в социалното министерство.

Дончев е прагматичен човек, има уважението на хората от ГЕРБ, а голям плюс е фактът, че е бил кмет на град, поясни бившият финансов министър.

Широките коалиции са добри временно, но след 6 месеца или година не може да се говори само за стабилност, а и за растеж и развитие, подчерта Дянков.

Не смятам, че ще се стигне до предсрочни избори, подчерта Дянков. „В момента никой не е представил програма какво различно ще направи от това, което съществува сега. Всички казват, че нещата не вървят, но никой не е казва: Аз бих променил това и онова. Критикари - много, хора, които искат да направят нещо положително, все още липсват като алтернатива”, аргументира се той.

Според бившия министър премиерът Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. „Мястото му е на водещ кабинета, нямаме алтернатива по какъв начин България да върви напред”, каза Дянков.

Единствената реформа, която се получава, е в енергетиката, смята ексминистърът. По думите му триото Теменужка Петкова като енергиен министър, Делян Добрев в парламента и Иван Иванов като председател на КЕВР са свършили доста работа.

Финансовият министър Владислав Горанов се справя сравнително добре в рамките на широка коалиция. Като започне да се стеснява коалицията, изискванията към него стават по-високи, особено от гледна точка на това кога ще стигне до балансиран бюджет, изтъкна Дянков.

В икономическото министерство реално реформи не са се случили в първата година и половина на това правителство и едва ли ще се случат от тук нататък, отбеляза Дянков.

По думите му демографската криза става основен икономически проблем. „Трябва да се мисли за инфраструктурата като икономически лост. Тази мисъл е работа на икономическото министерство и я няма”, каза Дянков.

Явно не правим нещо достатъчно, за да сме сравними поне със съседите си, посочи още бившият финансов министър. Той даде пример с Румъния, която ни изпреварва по темп на развитие, като е обърнала показателите си между 2013 и 2015 г. „Там бизнесът получава добри кредити от банковата система, за разлика от България, в която банковата система реално не работи за икономиката на страната, не дава кредити на бизнеса”, допълни Дянков.