Силовият вицепремиер Меглена Кунева не иска да подчинява властта на силата, а на икономиката. „Искам да подчиня всичко на икономиката, на растежа и на работните места”, заяви тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според заповед на премиера Бойко Борисов, публикувана от Министерски съвет в четвъртък, Кунева ще отговаря за вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията и за Агенциите за българите в чужбина и за бежанците, Патентното ведомство и Агенцията за метрологичен надзор.

„В икономиката е смисълът да искам членство в Шенген и да отпадне мониторинга на напредъка в областта на вътрешния ред и сигурност. Ако нямаме Шенген, губим реален доход”, подчерта Кунева.

„Аз не замествам министъра на вътрешните работи, нито министъра на правосъдието или на външните работи. Аз съм там, за да им напомням”, заяви Кунева.

„Всичко, свършено в България, ще го представя по най-добрия начин навън. Но също така ще посочвам какво не е наред”, допълни вицепремиерът.

Въпросът за името и стабилността на кабинета

Меглена Кунева коментира неемоционално отношенията между Реформаторския блок и Патриотичния фронт, след като формацията на Валери Симеонов заплаши да оттегли подкрепата си от правителството заради назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

„Да се отхвърля едно име, защото то е Орхан Исмаилов, това е абсолютно недопустимо. Нямам основание да се съмнявам в преценката на министъра, който предложи г-н Исмаилов. Аз бих казала следното: Спокойно, поканете г-н Исмаилов, разговаряйте. Патриотичният фронт трябва да покани човека, когото атакува политически, за да го изслуша - така се прави”, подчерта Меглена Кунева.

„Нееднократно чух от тях, че нямат и намеци за ксенофобия и национализъм, сега е моментът да го покажат”, допълни тя и не изрази никакво притеснение за бъдещето на коалиционното управление.

Да има ред

Вицепремиерът и съпредседател на Реформаторския блок нееднократно подчерта, че е необходимо да има правила за политическите назначения – както в кабинета, така и в Реформаторския блок.

„Трябва Реформаторският блок да има общи решения – трябва да бъдем единни и да имаме начин за вземане на решения. Поради бързане няма такова решение за г-н Исмаилов. Аз заствам зад това назначение, смятам, че ще се справи, беше предложен от министъра на отбраната, не от целия РБ. Никой от колегите обаче не би имал резерви към него”, увери Кунева.

Тя изтъкна, че ще влезе в ролята на „трансмисия” между парламентарната група на реформаторите и изпълнителната власт. „Аз призовавам властта в парламента, особено колегите от Реформаторския блок, да бъде много взискателна към министрите”, каза още Кунева.

Фондът за гарантиране на влоговете

Същите критерии вицепремиерът настоя, че трябвало да има и за избора на новия управител на Фонда за гарантираните влогове. „Аз направих абсолютно ясна заявка, че искам да видя какво мислят търговските банки. Ако няма подкрепящо мнение за него, аз ще бъда против”, коментира тя относно назначаването на Радослав Миленков.

„Имам еднакви претенции към работата на РБ и правителството – да има повече от една кандидатура и да се обсъждат всички”, подчерта Меглена Кунева.

В този ред на мисли тя отказа да коментира спекулациите за евентуалното назначаване на Станимир Флоров, който е разследван за корупция, за шеф на Държавната автомобилна инспекция. „Никога няма да прибързам с обвинения, но няма и лесно да се отказвам от съмненията си. Преди да чуя аргументите му, не мога да коментирам”, посочи Кунева.

„В нещата, които са в обхвата ми, ще искам да има конкурси. Всяко назначаване ще бъде публично”, посочи още тя.

Накрая Меглена Кунева изрази подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов и обеща да се постарае да приобщи прокуратурата към съдебната реформа с предложения от професионалните среди. Тя уточни, че все още не се е запознала лично с главния прокурор Сотир Цацаров.