Поредни въпросителни изникнаха около българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

След като на четвъртото предварително гласуване в Съвета за сигурност снощи Ирина Бокова зае пета позиция, агенция Ройтерс коментира, че "надеждите жена да оглави ООН изглежда се изпариха".

Междувременно медийни публикации събудиха отново варианта Кристалина Георгиева да замени Бокова като кандидат за дипломатически пост номер едно в света.

Един статус в Туитър обиколи десетки медии в Европа за броени часове. Според ръководителя на бюрото на Ал Арабия в Ню Йорк Талал ал Хадж, в следващите дни Унгария, Латвия и Хърватия ще номинират Кристалина Георгиева като кандидат на Европейската народна партия с подкрепата на Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

Бившият външен министър Кристиан Вигенин коментира, че е неприемливо да има втора българска кандидатура с партиен привкус.

"Аз смятам, че вместо да се търсят частични подкрепи за втора кандидатура, трябва да се впрегнат всички усилия зад вече съществуващата. Вървим към тежък провал, ако това не са спекулации и Кристалина Георгиева се окаже втора българска кандидатура", посочи той.

По темата друг бивш външен министър - Соломон Паси, който е председателствал Съвета за сигурност на ООН заяви пред bTV, че гласуването в Съвета за сигурност за пореден път е доказало, че Бокова е най-популярната жена кандидат и изрази недоумение защо се говори за нейна смяна. 

Министерският съвет не коментира официално. Засега е ясно, че България не може да оттегли вече заявена кандидатура. Трябва кандидатът да се откаже сам. 

Във вторник на официално посещение в София пристига Виктор Орбан, като поредните медийни спекулации около лидерството на ООН натоварват тази среща с големи очаквания.  

Вицепремиерът Румяна Бъчварова загатна, че топката е в ръцете на премиера.

“Във вторник ще бъде редовното заседание на МС заради срещата на премиера с Орбан вечерта. Засега няма официално внесен проект на решение по този въпрос”, заяви тя.

На въпрос дали ще бъда издигната кандидатурата на Кристалина Георгиева, тя отговори: „Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение”.

Бившият президент на Полша Александър Квашневски, заяви ексклузивно пред bTV, че промяна на кандидата в последния момент ще остави България и региона като цяло без шансове за успех.

"Трудно ми е да разбера и да повярвам нещо подобно. Това би била огромна грешка. Първо, процедурите вече започнаха преди месеци и ще е много трудно да предложиш нов човек в края на състезанието. България има много силен и уважаван кандидат като госпожа Бокова. Дори ми е трудно да си представя, че България би направила подобна политическа грешка. Бихте загубили всичките си шансове”, отбеляза той.

„Да имаме генерален секретар от нашата част на Европа, би било огромен успех, но за България този успех би бил исторически. Да разрушиш тези шансове, които има с Ирина Бокова в момента, е повече от грешка”, каза още Квашневски.