Ще бъдат спрени и други обществени поръчки, заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си на европейската среща на върха в Брюксел.

По думите му още утре ще бъде спряна поръчката за Зимния дворец в София. Тя е на стойност от 35 милиона лева.

„Няма извършено престъпление, но може да се направи по-добре”, коментира Борисов.

Той отбеляза, че и досега е спирал десетки обществени поръчки, за които е имало някакви съмнения. Ако си спомняте, още бях кмет, когато анулирах конкурс за метрото и следващият търг беше със сто милиона по-евтин, изтъкна премиерът. 

Той се закле, че не е взимал решението за спиране на обществени поръчки по чужд съвет.

"Взех всички мерки, които всички в Брюксел подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет. Не е говорил никой никога с мен, а камо ли такива приказки, че от Брюксел ми казали, пък Ангела Меркел ми казала", отсече Борисов.

„За да се стигне до едно решение, се правят необходимите проверки. Когато съм взел тези решения, те са били в услуга на обществото”, подчерта Борисов.

„Не виждам защо в един момент ме питате за дадена обществена поръчка, а после ме питате, ако съм я спрял, с какво право съм я спрял”, обърна се Борисов към журналистите.

"Нека да го наречем политическа воля. Поръчките са законосъобразно проведени и законосъобразно спрени", изтъкна министър-председателят. 

Министър - председателят съобщи, че проекта за магистрала „Хемус” ще се промени, защото има възможност цената да бъде свалена.

Изявленията му идват на фона на нова порция спрени обществени поръчки за близо 200 милиона лева във Варна и Бургас. 

Спрените поръчки са за 120 милиона лева за облагородяване на варненската градска среда, за 25 милиона лева за модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци и за 12 милиона лева за спортния комплекс в Бургас.