Ще направи ли бъдещият служебен кабинет ревизия на мандата на последното правителство? По тази тема дискутираха в студиото на „Тази сутрин” по bTV политологът проф. Огнян Минчев и социологът проф. Михаил Мирчев.

Според Огнян Минчев БСП има интерес от ревизия, но служебното правителство начело с прог. Огнян Герджиков, освен че няма да има достатъчно време, не би следвало да има интерес да прави това.

„Демонстративно е направен кабинет на административно равнище, с хора, които поне на първо четене са политически неутрални. Дали наистина този кабинет ще бъде неутрален, ще зависи от две неща. На първо място, дали новият министър на вътрешните работи ще смени значителна част от ръководствата от районните дирекции на вътрешните работи. На второ място, по какъв начин ще бъде третирано наследството от предишното управление на коалицията около ГЕРБ и възможностите за ново управление като сигнали, подавани от политиките на служебното правителство”, разясни Огнян Минчев.

Според него основания за чистка няма. Ако обаче има такава, това ще бъде показателно за това, че се разчистват позиции за следващо управление, различно от досегашното, посочи той.

Михаил Мирчев също е мнение, че служебното правителство няма време да прави ревизия на целия мандат. Според него обаче трябва да се прегледат последните 2 месеца от управлението на кабинета „Борисов 2”. „В медиите излизат потресаващи неща, като например спешно похарчване на 3 млрд. лева, които са от фискалния резерв”, аргументира се той.

Мирчев подчерта, че няма намеса на БСП в състава на служебния кабинет. Има близки до Симеон Сакскобургготски, до Иван Костов и ДСБ, но не и до БСП. Дори няма хора от по-широкото ляво пространство, отбеляза той.

Служебното правителство трябва да подготви предпоставките за българското председателство на ЕС, подчерта още Огнян Минчев. „Времето си тече и ако чакаме следващото избрано  правителство да свърши всичко, то няма да стигне”, категоричен беше политологът.

Той допълни, че председателството е уникален шанс България да постави своите интереси в контекста на текущата европейска политика и да ги отстоява в рамките на шест месеца.