Днес е датата, обявена по-рано от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова като деня, в който управителят на БНБ Иван Искров е заявил готовност да се оттегли.

От БНБ обаче изпратиха съобщение, в което се посочваше, че управителят не е упълномощил никого да говори от негово име и не участва в задкулисни договорки.

За оставката на Искров се говори още от миналата година при фалита на КТБ, въпреки че реално мандатът му изтича през октомври.

Тази седмица депутатите приеха и законови промени, с които улесниха предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов заместник.

В сряда станаха ясни и още кандидати за управител на БНБ, часове преди да изтече крайният срок за номинации. Така в момента за поста на бъдещия гуверньор на банката се борят 4-ма души.

Номинацията на ГЕРБ е бившият зам.-министър на финансите Димитър Радев, който е съветник в МВФ. Реформаторският блок подкрепи едновременно и Радев, и финансиста и член на УС на гаранционния фонд Бисер Манолов, който беше предложение на „България на гражданите”.

АБВ номинира Виктор Йоцов, който е работил в БНБ, а Патриотите - ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.