Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в парламента след срещата с парламентарно представените партии, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и ресорния вицепремиер Меглена Кунева.

Това означава, че текстовете, за които Реформаторският блок се бореше през последните месеци, ще претърпят сериозна редакция. По време на консултациите с АБВ, а след това – и от думите на лидера на ДПС Лютви Местан, стана ясно, че с широка подкрепа се ползват само част от предложенията.

Това ще е трети вариант след предложените от РБ и ДПС.

Според предварителните информации, през пленарна зала ще минат само "консенсусните" точки, а за част от другите ще се чака тълкувателно решение на Конституционния съд между двете четения.

„Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех”, заяви днес Радан Кънев.

По думите му зависи от АБВ дали текстовете ще минат със 160, или със 180 гласа.

„Последните няколко дни имаше много динамични разговори между всички основни парламентарно представени групи в парламента”, каза на свой ред Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Искам само да кажа едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии - ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, които дойдоха сега за това, че надраснаха партийните си пристрастия”, заяви Бойко Борисов.

По думите му крайният вариант е съобразен с всички и компромисите не са се отразили на съдебната реформа, „а точно обратното”.

Вече е сигурно, че ВСС ще бъде разделен на прокурорска и съдийска колегии, като всяка сама ще решава кадрови въпроси и ще се засили ролята на Инспектората. Вчера стана ясно, че РБ са имали резерви срещу идеята да се промени съотношението на професионалните и парламентарните квоти в двете колегии.

Според някои наблюдатели поисканото увеличаване на представителите на НС при съдиите за сметка на осигурено „професионално” мнозинство при прокурорите ще доведе едновременно до политически вмешателства и капсулиране на държавното обвинение.

Други са на мнение, че повечето от спорните в момента текстове ще влязат между първо и второ четене.

От партията на Меглена Кунева ДБГ веднага излязоха с позиция, според която новият проект за конституционни промени „не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото”, но е стъпка в правилната посока и в името на единството дава мандат на депутатите си да го подкрепят, като гласуват по съвест.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда