Директорът на националната противопожарна служба Николай Николов не възнамерява да напусне поста си, след като най-големият полицейски синдикат /СФСМВР/ поиска оставката му.

По думите на Николов решението ще вземе ръководството на министерството. Като радостен Николов определи фактът, че синдикатът "Огнеборец" не иска неговата оставка.

Съпротивата идвала от една група хора, която изпитвала носталгия по закритото вече Министерство на извънредните ситуации. Има лични мотиви, коментира Николов, цитиран от БТА.

Той отрече информацията, че 37 души от варненската противопожарна служба искат да бъдат преместени заради оказван натиск върху тях. По думите му един човек е заявил, че други 37 души искат да подават заявления.

Преди дни СФСМВР разпространи информация, че част от пожарникарите в крайморския град искат да бъдат преместени, защото работят под натиск. За да се успокои напрежението във варненската служба, екип от психолози ще говори с пожарникарите във Варна.

Николов заяви, че там ще бъдат назначени още хора. Това е част от реформата, която предвижда да бъдат създадени осем отряда - спасителни екипи, в страната. Така по думите на Николов ще има по-адекватна реакция при бедствени ситуации.

Ако се наложи служители да пътуват на далечни разстояния от града, в който живеят, за да работят, Николов предлага да им се плащат командировъчни, ако пътуват повече от 30-40 километра. Той допълни, че ще бъдат създадени шест учебни центъра за обучение на спасители, а този в Монтана ще получи сериозна субсидия.