Шефът на НЗОК: Дължим над 271 млн. лв. на други държави
Камен Плочев твърди, че до момента НЗОК не е получила нито лев от здравното министерство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 9
    3
проф. Камен Плочев
Снимка: БГНЕС

„Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 г. те са на стойност 271,2 млн. лв.”, заяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия.

Преди дни се разрази скандал, защото управителят е поискал от Народното събрание да разгледа актуализация на бюджета на здравната каса без да уведоми министъра на здравеопазването. В резултат – Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев. От своя страна, управителят на касата каза, че е бил заплашван и са правени опити да му се оказва натиск.

Камен Плочев: Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направилТой разказа за случаи, в които зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е правила опити да се намеси в неговата работа и да му окаже натиск да прави назначения в НЗОК

По думите му в писмо от Германия пише, че срокът от 18 месеца за изплащане на задължения е изтекъл. „Сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца и на още една сума в размер на 23 млн. евро”, допълни Плочев.

Той е категоричен, че не е искал актуализация на бюджета, защото няма такова право.

„Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне”, поясни Плочев.

НЗОК: Здравният министър няма правомощия да иска оставката на управителя на Здравната касаТе са категорични, че писмото за актуализация на бюджета има само уведомителен характер и е било изпратено и до здравния министър

„Молбата ни е да ни помогнете да се справим, защото нещата стават много тревожни”, допълни той.

Плочев уточни, че за 2016 г. на 334 души е отказано лечение в чужбина, а през 2017 г. – 332 души.

„Вчера ми се обади един баща и каза, че детенцето му момиченце е отишло в Англия за трансплантация на костен мозък, и са го върнали, защото не си плащаме”, коментира Плочев.

По думите му до момента той се е виждал с министър Ананиев само четири пъти. „На последната ни среща той ме посрещна с телефон, показа ми лист и ми поиска оставката”, допълни Плочев.

„Един от проблемите е липсата на комуникация между нас. Контакт трябва да има и три пъти в седмицата, за да може да не се стига до недоразумения”, категоричен е Плочев.

Управителят на здравната каса твърди, че до момента НЗОК не е получила нито лев от здравното министерство. „До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството е 21,3 млн. лв. Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим”, категоричен е Плочев.

„Получих заплаха, даже нося документа, с който плащам за тази заплаха”, коментира Плочев. По думите му в момента той ходи на лечение.

Въпреки това управителят на здравната каса отказа да назове кой му е отправял заплахи.

  • 9
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре