Софийският градски съд прекрати делото срещу Сергей Станишев. Бившият министър-председател е обвинен в това, че докато е бил премиер е загубил седем секретни доклада. Дело ще има, ако прокуратурата махне грифа "секретно" от обвинителния акт.

Делото беше възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че лидерът на ПЕС вече е със снет имунитет.

След две години отлагане и изчакване, съдът спря делото. И каза на прокуратурата да свали до 1 месец грифа секретно, за да може подсъдимият да разбере в какво е обвинен. Но, от обвенението не са съгласни.

Така, Станишев не може да получи никога препис от обвиненителния акт, а без той да знае какво пише вътре, съдът не може да заседава.

„Прокуратурата виждате, че атакува оправдателни присъди на първа или втора инстанция само по отношение на участници в управлението”, заяви Васил Василев.

Според защитата, документи по това дело никога не са губени.

„Имаше един документ, по който се развиха нещата. И господин Алексей Петров го занесе на господин Бойко Борисов. Този документ не е в обвинението”, допълни Василев.

Отговорът на обвинението ще стане ясен до седмица.

Бившият лидер на БСП беше категоричен още от началото на производството, че целият случай е с политически оттенък.