Софийската градска прокуратура остави без уважение молбата на защитата на банкера Цветан Василев той да бъде разпитан с видео връзка, съобщиха от държавното обвинение.

Прокурорите Иван Гешев и Антоанета Софрониева пишат, че разпоредбите за „дистанционен” разпит са свързани със случаите, когато на лице лично е предявено обвинение, а след това то е напуснало страната. При Василев ситуацията не е такава.

Освен това няма начин бившият собственик на КТБ да даде обяснения за фалита на банката от Белград, защото подобен разпит ще попречи за установяването на обективната истина по случая. Причината е, че Василев трябва да се запознае с множество документи, които имат отношение към обвинението за присвояване на 206 млн. лв от КТБ.

Прокурорите отново припомнят, че Цветан Василев не е дал валиден адрес и не е изявил желание да бъде разпитван в качеството на обвиняем.

„В заключение, продължаваме да считаме, че изложеното по-горе е известно както на обвиняемия Цветан Радоев Василев, така и на неговите защитници и с отправената по делото молба се цели не обвиняемият да реализира свои права по НПК и да постигне какъвто и да е наказателно процесуален ефект, а по-скоро медиен такъв”, пишат Гешев и Софрониева.

Това е второ подобно искане на банкера. Неговата защита входира молба с искане за разпит чрез видеовръзка в края на октомври 2014 г., но и тогава прокуратурата отказа.