Днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани. Това заявиха от СДС, след като по-рано днес Найден Зеленогорски обяви, че реформаторите ще върнат проучвателния мандат.

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев, добавят от СДС.

От партията припомнят, че на 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ е решил да се провеждат консултации за формирането на стабилно мнозинство, като в резултат са получили подкрепа от Патриотичния фронт, а ГЕРБ са посочили, че след получаване на проучвателния мандат са готови на нови разговори с дясното обединение.

Веднага, след като стана ясно, че Реформаторският блок последен ще има шанса да направи правителство, политици от ГЕРБ като Томислав Дончев се изказаха скептично за хипотетична нова управленска конфигурация в рамките на парламента. Десислава Атанасова вчера заяви, че партията няма да подкрепи кабинет на реформатори и патриоти.