Само един от трите въпроса на Росен Плевнелиев за националния референдум за изборни права мина в пленарна зала. Единствено въпросът „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите” бе одобрен от парламента. Въпреки че другите два въпроса паднаха, общественото допитване ще се произведе.

Отпадането на два от президентските въпроси стана с помощта и на Реформаторския блок. Така на 25 октомври освен за кметове и общински съветници ще има и референдум, но с един въпрос.

За него бяха 146, против бяха 10 и 10 депутати се въздържаха. Останалите два въпроса на държавния глава отпаднаха в предложения от него вариант.

Първият въпрос „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?” не беше одобрен от Народното събрание. „За” гласуваха 89 депутати, „против” бяха 85 и 22 се въздържаха.

Вторият въпрос на президента, който гласеше „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми” също бе отхвърлен, тъй като 80 депутати бяха „за”, „против” се обявиха 59, и 25 се въздържаха.

Днес държавният глава подробно представи пред парламента трите въпроса по инициирания от него референдум за промяна на изборните правила – за смесена избирателна система, задължителен вот и възможност за подаване на бюлетина по електронен път.

Той дойде още преди гласуването, за да убеди депутатите, колко е важен референдумът.

„Постигането на решителен и устойчив напредък в българското правораздаване и изборен процес може да стане само с волята и подкрепата на народа. Затова инициирах повторно този референдум. Той е точно толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа”, заяви държавният глава.

Плевнелиев настоя избирателите да не стоят встрани от изборния процес и затова поиска те да бъдат питани за мажоритарния вот, задължителното и електронното гласуване.  
     
„Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата", коментира президентът.

Опонентите на Плевнелиев видяха в действията му пиар акция

Атака поиска направо да бъдат оттеглени въпросите. Не остана политическа сила, която да не поиска редакция на питанията.    

„Днес демокрацията е заплашена от партийни проекти, които минават като падащи звезди от политическия небосклон, защото идейната основа е отречена и заменена от лобистки интереси", каза Михаил Миков.

„По вота ви ще стане ясно кой чува и кой не чува народа, ако ще бъдете популисти бъдете докрай„, заяви Лютви Местан.

„Орден Стара планина го раздавате като нафора вече, няма да подкрепяме ваши предложения направени като политическа реклама", коментира Волен Сидеров.

Гласуването в залата беше шарено и изненадите дойдоха и от мнозинството. ГЕРБ казаха, че не бламират държавния глава.

„Не зависеше основно от нас, трябваше да питате другите групи защо са гласували така„, каза депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

„В тази ситуация няма да постигне тези цели, за които говори президентът от парламентарната трибуна. Само един въпрос в един референдум", коментира Цветан Цветанов.

Това е втори опит за първи референдум на президента. Този път успешен наполовина.   

Последва и реакция на държавния глава. Той смята, че днешното решение на парламента не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. И припомня, че преди повече от година повече от половин милион българи са поискали допитване за изборните правила.