Обвиненият в корупция кмет на Перущица Ради Минчев беше освободен от поста си с решение на Окръжния съд в Пловдив, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Мотивът на съдебния състав е, че Минчев може да въздейства на служителите си, които са свидетели по досъдебното производство, а освен това може и да изнесе важни за разследването документи.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства, че кметът е извършил трите престъпления в които е обвинен – искане на подкуп, присвояване на пари и документни престъпления и затова го отстрани от поста.

Според защитата на кмета няма доказателства, че той е откраднал за себе си част от отпуснатите 130 000 лева за укрепване на свлачище над града.

След като се произнесе, съдия Христо Симидчиев направи коментар "извън протокола": "Това е христоматиен пример как едни държавни органи раздават с лека ръка пари, а други да не казвам как ги харчат. Общо взето, от общото много е взето".

Защитата на Минчев, в която се включи и зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов, обяви, че ще обжалва пред Административния съд. Кметът има три дни да обжалва.

Кметът на Перущица беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди две седмици и беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебното си положение. Впоследствие беше пуснат под гаранция и се върна на работа.

Разследването по случая продължава.

На 4 октомври ще се проведе следващото съдебно заседание пред апелативния съд. Ако той потвърди решението на Окръжния съд, общинският съвет в града ще се събере, за да избере един от двамата заместници на Ради Минчев за временно изпълняващ длъжността кмет.