С 1 година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа. Това предвиждат предложените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова промени, съобщиха от министерството.

С тях се предлага сроковете да се удължат за строежи от първа, втора и трета категория - до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.

Предложените срокове за съставяне на технически паспорти в зависимост от категорията на строежа са обвързани и с по-строгите изисквания на европейската директива за енергийните характеристики на сградите за достигане на потребление на енергия близко до нулата от 2018 г. за публичните сгради и от 2020 г. - за всички нови сгради, посочват от МРРБ.

Техническият паспорт се съставя за всички завършени нови строежи преди въвеждането им в експлоатация. За съществуващите строежи технически паспорт се съставя само след проведено обследване за установяване на техническите им характеристики, свързани с изискванията по Закона за устройство на територията.

От МРРБ посочват, че независимо, че през 2012 г. бяха удължени сроковете за съставяне на технически паспорти на строежите, през последния месец в министерството са били получени писма от областни и общински администрации и от граждани с предложения за удължаване на сроковете.

Основните мотиви на частните предложения са били свързани с неосигурени финансови средства и усложнената обща икономическа обстановка в страната, а на държавните ведомства и агенции, на областните и общински администрации - с неосигурените бюджетни финансови средства и с обстоятелството, че има започнати процедури по изготвяне на технически паспорти, но се очаква те да бъдат завършени през 2015 г.