Думите на кандидат-депутат от управляващата в Русия партия предизвикаха гневни реакции в социалните мрежи у нас.

В репортаж на БНТ за парламентарните избори в Русия Пьотр Толстой от "Единна Русия", която печели вота, изрази намерение руснаците да купят цяла България.

Поводът за изказването му е пожелание от страна на кореспондентката на националната телевизия, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България.

"Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме", отговаря Пьотр Толстой, който е журналист по професия и едно от най-популярните лица на най-гледания и финансиран от държавата Първи телевизонен канал.

Не закъсняха и първите коментари. 

“Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения”, написа на страницата си във Фейсбук външният министър Даниел Митов.

„Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам”, допълва министърът.

„Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е и никога няма да бъде за продан”, подчертава Митов.

България не е за продан, заяви кандидатът на АБВ за президент и бивш външен министър Ивайло Калфин.

В предаването „Лице в лице” по bTV кандидат-президентът на Реформаторите Трайчо Трайков посочи, че би следвало да има коментар на държавно ниво. Става дума за виден представител на управляващата партия в Русия, а не за тракториста в колхоза, изтъкна той.

Човек би очаквал в такава ситуация да има реакция на правителство, някой дипломат, може би протести на патриоти пред руското посолство, увити в националния флаг. Нищо такова не се случва. Очаквам утре пак някои хора да се разграничат от менторите си, но така не се прави политика, така не се гради национална сигурност и не се спазва върховенство на закона, посочи Трайков.

Независимият депутат и лидер на „Нормална държава” Георги Кадиев коментира, че изказването е враждебно към България.

Надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой, изтъкна Кадиев.  

Той критикува и становището на Толстой, че „ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено“ и че „не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация“. По думите на Кадиев това е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.

Според него българското Външно министерство трябва да изрази протест по думите на руския кандидат-депутат.

Коментари имаше и в „Туитър“ и „Фейсбук“.