Военният парад за Гергьовден тази година ще е скромен. Министърът на отбраната обаче заложи 9 военни проекта на стойност около 4 милиарда лева в така наречената Програмата за развитие на отбранителните способности. Документът е внесен за обсъждане в кабинета, а до края на юни би трябвало да бъде гласуван и от парламента.

Заради липсата на пари парадът за Гергьовден ще е по-скромен и без показ на техника.

Военното министерство иска да преодолее зависимостта си от руската военна техника, въпреки това на парада националното знаме ще бъде развято от руски хеликоптер.

Френските вертолети „Кугър” нямат одобрена процедура за спускане на знаме. Националният флаг ще се развее от Ми-17 , който ще прелети на сто метра над площад „Александър първи”. Пилотира го екипажът спасявал стотици в наводненията и снежното бедствие през последната година .

„Чувството е доста приповдигнато - в единия случай привилегия, че нося националния флаг на България, в другия случай – дълг, че трябва да спасиш човешки живот”, сподели подп. Филип Ангелов.

За да е сигурно, че няма да има отказ на техниката репетициите за откриването на парада със знамето се правят паралелно с две машини.

Пари за ремонт на изтребителите МиГ-29 ще бъдат отпуснати. Бройката на изправните изтребители не беше уточнена

„Вариант е 24 млн. за два, които да ремонтираме до края на тази година и до края на следващата да нямаме основание за безпокойство”, посочи Николай Ненчев.

Военният министър отново обяви, че очаква актуализация на бюджета за отбрана в края на годината.