Персонални отношения отказвам да коментирам. Те нямат никакво значение, за мен за важни принципните въпроси – какво правим с МВР, накъде вървим и кое е по-доброто, което можем да направим. Това заяви в Русе вътрешният министър Румяна Бъчварова на въпрос дали има напрежение между нея и председателя на ПГ на ГЕРБ и на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов по отношение на проекта за Закон за МВР, след като вчера комисията не прие поправките.

Аз и екипът на министерството в момента стоим зад тази реформа, категорична беше Бъчварова. „Смятаме, че е абсолютно необходима на системата, ако искаме да я имаме в нов вариант, а не да правим така, че тя да остане във варианта, който всички познават и от който всички са недоволни, включително и депутатите”, посочи тя.

Бъчварова призна, че става дума за бламиране на реформата от вътрешната комисия.

„Надявам се в другите комисии, в които компетентността е с друг профил, да има друго разбиране, защото очевидно не е лесно да разбереш идеята за една реформа, просто защото тя противоречи на светогледа, който ти имаш“, заяви още Бъчварова.

Вътрешният министър изрази учудването си от коментарите, направени от депутатите в комисията. По думите й те са показали, че той може би не е бил четен подробно, предаде кореспондентът на bTV в региона.

"По отношение на служителите ние предлагаме да се приложи нормата на закона, който бе приет през февруари от същите тези депутати - т.е. разделянето на служителите на първа и трета категория. Коментарите бяха, че трябва да има изключения, т.е. да има служители, за които този закон да не важи. Това не го разбирам. Не смятам също, че е добра практика всички функции на управление да бъдат съсредоточени във фигурата на министъра", заяви Бъчварова.

Тя изтъкна, че законопроектът ще разглежда в още две комисии, и тя се надява той да стигне до пленарната зала и да мине на първо четене. „След това ще има един дълъг период, в който вероятно ще има други предложения”, отбеляза Бъчварова.