Битовата престъпност е много сложен проблем, защото е едно съвпадението на поредица от проблеми – социални, образователни, регионални особености. Това е много голямо предизвикателство, не мога да се ангажирам с едно обещание, че този проблем ще бъде решен кардинално. Това призна в студиото на „Тази сутрин” вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По думите й усилията са в посока на поредица от мерки и, най-вече, на изграждане на системи за видеонаблюдение – доказал ефективността си способ: „Ще бъде непосилно за когото и да било да разположи полицай абсолютно навсякъде, където се вършат престъпления”.

Бъчварова „от първа ръка” се запозна с проблемите на жертвите на битовата престъпност. Крадци помрачиха Великденските празници на възрастна жена от оряховското село Селановци. Маскираните апаши нахлули призори на Велики петък в къщата, ударили жената и й откраднали цялата пенсия, разказа тя пред кореспондентите на bTV в региона.

78-годишната Тошка Къновска смята, че е оцеляла само защото не е била сама в момента на нападението. Жената днес разчита на аларма за сигурността си.

Бъчварова не коментира първото от двете предложения на потърпевшата („Да въведат смъртното наказание, да убият трима-четирима, та да се спрат и другите”), но посочи, че второто (полицаите от едно населено място да отиват на друго) е разумно, макар да струва по-скъпо, отколкото се е смятало.

„Държавата е там, докъдето има възможност да присъства, няма политика да се затварят очите пред такива престъпления – този тип явления са комплексни, отразяват особености на етническите групи и други проблеми, които се случват в момента”, подчерта министърът.

Тя допълни, че се работи за повече усилия, повече превенция и по-справедливи наказания, но не всичко от това е в ръцете на МВР.

Има мнозинство на разума

По отношение на обявените вчера промени в Конституцията с цел започване на съдебната реформа, Румяна Бъчварова подчерта, че целта е с възможностите на обикновеното Народно събрание да се промени системата, която управлява съдебната власт.

По думите й не се променя броя на членовете на ВСС, а неговата структура, дава се възможност да влязат в съвета нови хора и се променя начинът му на работа.

„Ние не променяме съотношението между властите”, категорична бе тя, като допълни, че за това е необходимо Велико народно събрание, а „обществото не може да си позволи такова сътресение”.

Запитана на кои депутати ще разчита, Бъчварова напомни, че стратегията за съдебна реформа и изборът на главен съдебен инспектор са минали през пленарна зала с почти квалифицирано мнозинство: „В този парламент има мнозинство на разума, на което разчитаме”.

Тя допълни, че са водени разговори с коалиционните партньори, а тепърва предстоят консултации с опозицията. Вицепремиерът изрази надежда, че даже в редиците на „главната опозиционна партия” БСП ще има национална отговорност.

„Ние сме се докарали до ситуация от Брюксел да ни казват какво да правим”, отбеляза тя и посочи, че сами сме си виновни за това с компромисите през последните 30 години.

По думите й сливането на НАП и митниците не е закана, а възможност, обсъждана при преговорите за съставяне на правителство, но изисква повече време (премиерът Борисов преди седмица поиска в най-кратки срокове да бъде убеден от хората на Ваньо Танов, че има защо да останат като отделно звено – б.р.).

Войник

Румяна Бъчварова заяви, че начело на МВР се чувства „като войник, който трябва да си свърши работата” и от студентските си години не е чела толкова закони.

Действала ли е като пожарникар? „Слава Богу, че ги има пожарникарите, решават много проблеми”.

„Бих искала в МВР да има едно ръководство, което да направи тази институция много по-близко до гражданите, много по-модерно управлявана, с по-малко административни трудности и работещите в тази система и гражданите да имат доверие в тази система”, заяви Румяна Бъчварова.

Тя не даде ясен отговор какво ще се случи в ГЕРБ, ако предшественикът й Цветан Цветанов бъде осъден за отказаните СРС-та: „Надявам се да не се случи, защото това, което знам за това дело е, че е доста спорно като обвинение”.