„Голямото предизвикателство е, че дължината на границата ни е голяма и не съответства на броя на хората, с които разполагаме”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

По думите й трябва да се внимава за натиска от по-малките групи мигранти, които преминават през сухопътната граница, като при почти всички случаи става въпрос за преминаване, организирано от трафиканти.

„Реорганизираме патрулите, техните маршрути, обърнали сме се към военните – не можем да вземем всички възможни мерки в този момент, защото това означава голям разход на средства, ако това не се налага”, допълни още Бъчварова.

Вътрешният министър поясни, че в момента миграционният натиск е намалял в сравнение с миналата година. По думите на Бъчварова, обаче, са възможни провокации към усилията на властите със целенасочено заснемане на клипове със залавянето на бежанци по границата ни.

„Заиграването с този аспект на националната сигурност е доста опасен”, допълни министърът, но добави, че МВР не може да се влияе от обществените страхове.