Изборите отразяват волята на българския народ. Това коментира пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали е очаквал такива резултати.

Той даде висока оценка на организацията на вота: „Искам да благодаря още веднъж на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа”. По думите му Народното събрание вероятно ще заработи по-малко от месец след вота.

Акцентът в работата на следващото правителство трябва да бъде националната цел и националното единение, смята Румен Радев.

„Моментът е труден. Виждате, че има различни варианти. Най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция. Това означава и компромиси. В никакъв случай аз не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат едни наистина сериозни компромиси. Нека спокойно обмислят какво означават тези компромиси, каква е тяхната цена и, най- важното, в никакъв случай да не взривят бъдещото управление”, призова Радев.

Помолен да коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът заяви, че очаква претенциите на Лютви Местан да срещнат отговор от страна на българските институции.