Решението на Агенция „Пътна инфраструктура” в самия край на 2016 г. да възобнови обществената поръчка за тол системата за 200 млн. лева без ДДС може да е законно, но е политически спорно. Това написа вчера вечерта във „Фейсбук” избраният за президент ген. Румен Радев.

Това на практика е второто му действие като политик от победата му в балотажа насам – първото беше отказът да предложи служебен кабинет, който Росен Плевнелиев да назначи преди края на мандата си.

„Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“, пише Радев.

Той настоява правителството и държавната администрация „да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция”.

Отговорът на АПИ

От пътната агенция рано тази сутрин разпространиха до медиите позиция във връзка с изказването на избрания за президент. Те подчертават, че „става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, обявена преди повече от 9 месеца” т.е. не нарушават забраната за нови търгове, наложена от премиера в оставка.

АПИ посочват, че парите по обществената поръчка няма да са за сметка на държавата, а изпълнителят ще трябва сам да ги плати и по-късно да си възстанови средствата чрез събраните приходи.

По-нататък в съобщението се изреждат предимствата от въвеждането на тол системата за намаляване на задръстванията, повишаване на събираемостта, подобряване на инфраструктурата, по-добър контрол и цялостна модернизация на системата за управление на пътищата.

И премиерът реагира

Министър–председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да разговаря с избрания за президент Румен Радев във връзка с публикуваното от него мнение за възобновената от АПИ оществена поръчка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Целта е да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент Радев, пише още в съобщението.