Предсрочни парламентарни избори още през 2017 г. прогнозира заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

След тези президентски избори следващите парламентарни са неизбежни, и то още през годината, която предстои, каза той в предаването „Тази сутрин”.

„Когато имаш кандидат за президент, срещу когото  има повдигнато обвинение за побой и рекет, когато имаш кандидат, срещу когото не знам защо не се водят действия за възможни търговски операции с лекарства и горива, когато Митьо Пищова също има място в тази надпревара, трябва да се замислим дали не почваме да копаем дъното като морал и нравствени ценности”, отбеляза още той.

България трябва да намери реализация на проекта „Белене”, и то тук, подчерта Румен Петков.

„Докато ние се занимаваме с въпроса полезен ли е проектът и се замеряме с оценки, Унгария започна изграждането на нова ядрена централа, Румъния върви към изграждането на нова ядрена централа, а Турция - на две нови ядрени централи”, изброи той.

По думите му, ако се направи оценка в ценообразуването на изграждането на реакторите, ще се види, че в България те са най-евтини.

Ние сме две обиколки пред Унгария и Турция. Ако сега изпуснем тази пазарна ниша, после ще търсим виновник, смята Румен Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е моя работа да коментирам прокуратурата, каза той в отговор на въпрос дали обвиненията, свързани с „Белене” са предизборни. „Ако очакваме в изборите институциите да спрат да работят, това би било твърде екзотично решение”, смята Петков.

Според него има съчетаване на интересите между БСП и ГЕРБ по отношение на „Белене”.

„БСП започна офанзива за референдум за изграждането на „Белене”. В момента, в който пое отговорността за властта и със свой мандат реализира правителство, тръгна да изгражда нов реактор в Козлодуй, който по тогавашна оценка струваше колкото двата реактора в Белене”, поясни Петков.

„ГЕРБ при първото си правителство обясняваше, че е нужен проект, в последните 2 години обясняваше, че „Белене” е гьол. Сега има развитие на разбирането и се говори, тази сага трябва да спре и да започне изграждането на тази нова ядрена мощност”, подчерта той.

Не мога да кажа поименно кой е виновен за „Белене”, нито дали има корупционни схеми, посочи Петков. „За забавянето на проекта има виновни и те са някъде след 2008-2009 г.”, категоричен беше той.

По въпроса с картела на горивата Петков е на мнение, че всички „ще платим за този гяволък”.

„Компаниите, които са шамаросани, ще си защитят интереса”, смята той.

Петков припомни, че АБВ е внесла проектозакон, за да се коригира безумие на ГЕРБ - в Наказателния кодекс контрабандата на горива не е престъпление, престъпление е контрабандата на акцизни стоки с бандерол.

По този въпрос ГЕРБ не си мръдна пръста, опита се да не допуска до дневния ред на парламента тези промени, изтъкна Петков.

По думите му ГЕРБ не решава и въпроса с двата вида складове на горива – данъчните и митническите. „Друг такъв пример в Европа няма”, подчерта той.

„Едните са складовете на народа, там, откъдето ние си купуваме горива, а другите са безконтролните складове, където са създадени всички предпоставки за контрабанда. Тези складове не се пипат и са под контрола единствено на Агенция „Митници”, мотивира се Петков.