Винаги в България е имало бензиностанции, които са продавали да по-ниски цени. След като един може, очевидно могат и други, въпросът е защо не го правят. Но този въпрос е почти реторичен.

Това каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването „Лице в лице“ по bTV, помолен да коментира защо понижаването на петрола на световния пазар не се отразява у нас и как може един човек като бизнесмена Веселин Марешки да намали цените на бензиностанциите си с 50 – 60 ст.

Има си държавен орган, който трябва да отговори на въпроса има ли картел у нас, посочи той. Но цените на Марешки са по-скоро доказателство за обратното. След като един може, очевидно могат и други, но не го правят, защото, очевидно, печалбите им ще са по-малки, посочи Овчаров.

На въпрос има ли механизъм държавата да регулира цените или това е свободен пазар, той отговори: „Това е наш избор. България е избрала този пазар да бъде нерегулиран, а да бъде, така да се каже, конкурентна среда. Дали средата е конкурентна, обаче, трябва да отговори специалният орган. Даже това, което прави Марешки, донякъде е доказателство, че има възможност за конкуренция. Имайте предвид, че либерализацията не решава всички проблеми. Тя има положителни ефекти там, където създава възможност за конкуренция между производителите и право на избор на потребителите“.

Според него цената на горивата ще се въртят около цените, които са в Европейския съюз.

По думите му цената на електроенергията няма да се намали, дори след поредната стъпка за либерализиране на пазара. Няма обаче и да скочи драстично. Тя ще върви нагоре, защото се отваряме към пазар, където цените са значително по-високи.

Помолен да коментира предложението Меглена Кунева да стане министър на образованието, Овчаров каза: „Ако зависеше от мен, бих подредил позицията на нашата парламетарна група (която е против, бел. ред.)... Меглена Кунева беше министър в едно правителство, което отговаряше за евроинтеграцията и присъединяването на България към ЕС, със специфични знания в енергетиката и то специално в ядрената енергетика. Казвам го съвсем ехидно. След това беше еврокомисар по защита на потребителите, после стана вицепремиер по въпросите на корупцията. Тя абсолютно не се покрива с моето разбиране какви трябва да са управленците в България. Те трябва да бъдат  квалифицирани в областта, за която отговарят, защитници на националния интерес и трябва да стъпват на здравия разум, а не само на кариеристичните си амбиции“.

На въпрос очаквали ли е БСП и ДПС отново да работят заедно, Овчаров отговори, че не вижда „драма“, че в момента ще си сътрудничат като опозиционни партии. „Драмата между двете е съвсем друга – че сегашното ръководство на БСП не намери сили и смелост да се разграничи от това, което правеше се правеше по време на предишното ръководство на БСП и ДПС. Тогава, когато уж лявата партия чертаеше червени линии, вдигаше лозунги за защита на бедните и т.н. стана прислужница и клекна в краката на една олигархична групировка и друга политическа партия – в случая – ДПС.

Трудно ще приема тезата, че Ахмед Доган е супер български патриот, но има две неща, които не трябва да отричаме – заслугата му за мирния преход и това, че ДПС не стана подвластна на Турция. Оставям настрана консумацията на власт от ДПС, политико-финансово-икономическите проекти на Доган, обръчите от фирми и тоталитарния начин, по който се управлява партията.

Според Овчаров Лютви Местан е надценил влиянието си в партията и влиянието на подкрепата на Турция.

Според него ще има предсрочни парламент избори. Те може би няма да са сега, защото Бойко Борисов разбира, че те с нищо няма да променят ситуацията. Вотът може да е след президентските избори, смята той.