Румен Овчаров: Оборудване за стотици милиони е оставено да ръждясва в Белене
Можем да се окажем притежатели на скрап за над 1 млрд. лева
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    8
Оборудване за АЕЦ Белене
Снимка: bTV

Оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение, се съхранява при абсурдни условия и може да се окаже абсолютно негодно за вграждане в ядрен реактор. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той показа снимки от площадката на централата, на които се вижда как компоненти, включително от активната зона на реактора, стоят под открито небе "сред природата". „Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща”, посочи Овчаров. По думите му цяла година пристигат от Русия нови и нови компоненти (80% от тях вече са доставени), а едва в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.

Трайчо Трайков: В АЕЦ „Белене” някой трябва да налива 2 млрд. лв. годишно„Южен поток” не се реализира, защото „Газпром” отказа да приеме, че няма да стане по техния начин

„Искам да кажа на г-дата, които в момента управляват енергетиката и държавата, че на площадката на „Белене” повече от 15 години беше съхранявано такова оборудване и беше консервирано – и от от български специалисти. Вместо да ходят да се занимават с руснаците и те да им вземат една купчина пари, да намерят тези хора и бързичко да консервират оборудването преди да е дошла зимата. То може да е компрометирано по начин, по който да не може да се използва повече”, призова Овчаров.

Той посочи, че сега руската страна има възможността да обяви, че оборудването вече е негодно за използване в реактор и така страната ни да се окаже притежател на една изключително скъпо струваща скрап. Според Овчаров при сегашното съхранение на частите по-добър вариант изглежда даже те да си бяха останали в завода производител: „Поне ще имаме документи, че е съхранявано качествено”.

Румен Овчаров
Снимка: Ладислав Цветков

Ексминистърът беше категоричен, че няма значение кой е инвеститорът за евентуален строеж на „Белене”, когато не е ясна позицията на държавата: „Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея – за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво”.

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знакДали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Иначе оборудването е съвместимо и с АЕЦ „Козлодуй“

Според него БАН ще повторят с анализа си заключенията на HSBC от 2012 г., че има нужда от нови енергоблокове, а преди 5 години данните били манипулирани от тогавашния министър Делян Добрев. Румен Овчаров видя именно в своите коментари за „Белене” и делото между НЕК и „Росатом” причината да му бъдат повдигани нови обвинения.

Той днес е пенсионер, както сам призна – с максимална пенсия.

В отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че оборудването се съхранява изцяло според препоръките на производителя.

Петкова обясни, че с доставката на модулите у нас са пристигнали и представители на производителите. На място, те са определили схемите на местоположение и съхранение на оборудването.

Препоръките им за специални съоръжения се отнасят за частите от втората доставка, която предстои до края на годината.

„Преконсервацията на оборудването ще се извършва от наши експерти, но под надзора на производителите, за да има гаранция за качеството на оборудването, когато дойде време за неговото използване”, допълни още Петкова.

  • 8
    8
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре