„Твърдят, че държавата не може да се намеси в сделката – лъжа. Иван Иванов (от КЕВР – б.р.) бяга от отговорност. Законът дава възможност на КЕВР да се намеси изключително категорично – може просто да не дава разрешение за сделката”, заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването „Лице в лице”.

По думите му в целия скандал с продажбата на ЧЕЗ по-интересният въпрос е не откъде ще дойдат парите за купуването на дружеството, а кой ще ги плаща след това.

„Има един единствен начин, по който това дружество може да върне парите – да увеличи цената на тока. Това означава увеличаване на приходите на ЧЕЗ с 5-10%”, допълни Овчаров.

Въпреки това той подчерта, че докато стане време да се плащат тези пари и да се вдига цената на тока, до тогава най-вероятно и битовите, и индустриалните потребители ще излязат на свободния пазар и ще могат да избират от кого да купуват електроенергия.

„Те не схващат. Мислят, че като вземат ЧЕЗ и изведнъж ще се видят с пари. Затова Бойко Борисов няма какво да увърта и трябва веднага да прекрати тази сделка”, категоричен е Овчаров.

Той е категоричен, че Гинка Върбакова няма никаква роля в сделката и трябва да помисли как да се измъкне от ситуацията.