Румен Овчаров: КЕВР има механизъм да спре сделката за ЧЕЗ
По думите му в целия скандал с продажбата на ЧЕЗ по-интересният въпрос е не откъде ще дойдат парите за купуването на дружеството, а кой ще ги плаща след това
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 12
    5
Румен Овчаров
Снимка: БГНЕС

„Твърдят, че държавата не може да се намеси в сделката – лъжа. Иван Иванов (от КЕВР – б.р.) бяга от отговорност. Законът дава възможност на КЕВР да се намеси изключително категорично – може просто да не дава разрешение за сделката”, заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването „Лице в лице”.

Иван Иванов: Заемът на Гинка Върбакова няма да бъде платен през сметките за токКЕВР няма правомощия да проверява сделката за активите на ЧЕЗ преди финализирането ѝ

По думите му в целия скандал с продажбата на ЧЕЗ по-интересният въпрос е не откъде ще дойдат парите за купуването на дружеството, а кой ще ги плаща след това.

„Има един единствен начин, по който това дружество може да върне парите – да увеличи цената на тока. Това означава увеличаване на приходите на ЧЕЗ с 5-10%”, допълни Овчаров.

Въпреки това той подчерта, че докато стане време да се плащат тези пари и да се вдига цената на тока, до тогава най-вероятно и битовите, и индустриалните потребители ще излязат на свободния пазар и ще могат да избират от кого да купуват електроенергия.

Бойко Борисов за ЧЕЗ: Не участваме в сделката, този път оставки няма да имаНие нямаме влияние и отношение към тази сделка, която е между частноправни субекти, коментира премиерът и обяви законови проектопромени, с които държавата да има контрол

„Те не схващат. Мислят, че като вземат ЧЕЗ и изведнъж ще се видят с пари. Затова Бойко Борисов няма какво да увърта и трябва веднага да прекрати тази сделка”, категоричен е Овчаров.

Той е категоричен, че Гинка Върбакова няма никаква роля в сделката и трябва да помисли как да се измъкне от ситуацията.

  • 12
    5
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре