„Отпадането на визите за Канада след подписването и приемането на СЕТА е голяма нагла манипулация”, категоричен е проф. Румен Гечев от БСП. Левицата се обяви против подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада.

Какъв е толкова проблемът с визите за България? И в момента всички пътуват за Канада. Не можем заради 300-400 души да продаваме икономическите интереси на страната”, допълни Гечев. По думите му Канада и без това трябва да свали визите, като част от споразумение с Европейския съюз.

Ефектът на СЕТА върху България ще бъде много по-силен косвено”, смята Гечев. По думите му това е начин да се прокара път за американските търговски корпорации в Европа, след като споразумението със САЩ не беше прието.

„Сега американски фирми се регистрират в Канада и ще оперират в ЕС като канадски фирми”, смята Гечев. По този начин щял да се оказва натиск върху европейския пазар от американските корпорации, като това щяло да доведе до фалирането на част от бизнеса на стария континент.

„За Германия има една особеност в споразумението. Те са го подписали с една специална клауза – че когато започне то да действа, всеки германски съд, който реши, че споразумението е във вреда на Германия, може да го денонсира”, поясни Гечев.

По думите му Германия е единствената страна, която има подобна клауза в СЕТА.

Според депутата от БСП друга голяма опасност на СЕТА е, че споразумението разрешава на големите корпорации да съдят правителствата на отделните държави, ако по някакъв начин бъдат ощетявани на пазара.

„Причината, поради която Европа се подчинява на това е, че едрият бизнес на САЩ контролира по-голямата част от политическия елит на Европа”, смята Гечев.