Успях да бъда надпартиен президент, да бъда полезен на народа и да действам по съвест и въпреки тежките атаки да запазя институцията като една от малкото, ползващи се с доверие. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в отчета за четвъртата година от мандата си, който направи днес в президентството.

По думите му голямата криза в България е свързана с ниското доверие на гражданите в политиците и институциите. Той напомни за вълната от граждански протести у нас, както и „масовото” гласуване на референдума миналата година. Хората показаха, че искат техния глас да бъде чут, смята държавният глава.

ЕС трябва да се справя не с една, а 11 кризи

Плевнелиев подчерта, че обединена Европа е в опасност – след Берлинската стена се издигат нови стени.

По думите му в момента Европейският съюз не е изправен пред една, а пред 11 кризи. Сред тях той изброи продължаващата икономическа, криза безпрецедентната бежанска вълна, гръцката и украинската кризи, терористичните атаки, заплахата за бъдещето на Шенгенското пространство.

Президентът обяви, че най-важното е Евросъюзът да запази единството си и общата си политика. "ЕС не трябва да се съобразява с желанието на Русия за игра на сили на Балканите", уточни той. 

„Има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари конфликти. На балканите границите трябва да падат, а не да се местят”, обяви още президентът.

Неефективно разследване на казуса „КТБ”

Росен Плевнелиев обяви, че не е доволен от разследването на казуса „КТБ”. „Очаквах много по-видими резултати по разследването на фалита на КТБ. Многократно призовах да се разследва всеки лев и не съм удовлетворен от постигнатото до момента. Няма да позволя поредното ограбване на българския народ чрез аферата КТБ”, коментира държавният глава. 

Според държавния глава мнозинството в 42-то Народно събрание е постъпило безотговорно към референдума. „Затова през 2015 г. отново внесох предложение за провеждане на референдум. За съжаление депутатите не успяха да надмогнат надпартийните си интереси и отхвърлиха два от трите въпроса, каза още президентът”, допълни Плевнелиев.

Според него едно "не" на референдума от настоящото Народното събрание ще преформатира и политическото пространство, тъй като близо 2 млн. българи ще останат непредставени.

Липсваше воля за решителна реформа в правосъдието

Плевнелиев определи гласуваните от парламента промени в Конституцията като крачка напред, но недостатъчна:

"Конституционните промени са крачка напред, но оставиха усещане, че липсва воля за решителна реформа в правосъдието. Разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии - прокурорска и съдийска, беше правилно, но квотното разпределение в тях не беше направено по начин, който да създаде доверие за независимостта в работата им. Предстоящите промени в Закона за съдебната власт и наказателните закони са възможност да бъде продължена тази крачка в реформата". 

Подменен преход и кибератаки в България

Плевнелиев изтъкна, че е един от малкото български политици, които поддържат дебата за комунистическото минало на България.

В България не се случи смяна на елитите. В България преходът бе подменен. Именно погрешният модел на прехода задържа развитието на страната, като позволи на комунистическата номенклатура да се прероди и да продължи да доминира обществено-икономическия живот”, твърди Плевнелиев.

Той напомни, че над 10 000 агенти на Държавна сигурност работят в институциите и, че от първия си ден като президент е заел позиция да не се назначават агенти за посланици на България.

„ Ще продължа да работя, докато всички досиета не се предадат на Комисията, за да бъдат дигитализирани и публично достъпни. Няма да се успокоя, докато комунизмът не влезе в учебниците по история и в музея по един обективен начин”, предупреди държавният глава.

Той отново обяви, че България е станала обект на кибератаки отвън. Тези кибератаки бяха срещу българската държавност и демокрация, заяви Плевнелиев.

В заключение той каза: „Ще продължавам да действам независимо и по съвест. Вярвам, че моралът, принципите и стратегическото мислене в политиката и в живота са важни. Не търся медиен комфорт, свикнах с ежедневните и много често безпринципни атаки срещу мен. Ще продължа да отстоявам националния интерес, модернизацията и европейското развитие на България. Гледам напред.”