Падането на ограничението за броя на секциите в страните от ЕС, промяната в отчитането на вота „Не подкрепям никого” и останалите промени в Изборния кодекс бяха утвърдени от президента Росен Плевнелиев, след като вчера депутатите ги приеха на второ четене.

„Няма да бъда този, който в такъв решителен момент ще наложи вето, като остави няколко дни до изборите, за да вкара допълнителна доза нестабилност в този процес. Винаги съм призовавал за стабилност и за подобряване на законодателството, но навреме, за да се избегнат ненужни действия в последния момент“, заяви във Варна държавният глава, който посочи, че днес е подписал текстовете, за да могат възможно най-бързо да влязат в сила.

Плевнелиев за пореден път разкритикува поведението на кандидатите за неговия пост: „Зададох конкретни въпроси към кандидатите за президент и вицепрезидент – как ще подкрепят развитието на икономиката на България; как ще разрешим вътрешните кризи и ще работим за стабилност и за развитие; как ще отговорим на миграционната криза, на кризата с тероризма и на всички други множество кризи. На тези въпроси все още кандидатите за президент не дават отговори и апелирам към тях да излязат пред народа и да кажат какво точно ще свършат по конкретните казуси”.

Президентът отново коментира изказването на премиера Бойко Борисов за начина, по който е било създадено първото правителство на ГЕРБ. Преди дни Плевнелиев се разграничи от твърденията на министър-председателя, че се е съветвал с определени бизнес кръгове за това кой да стане министър. По-късно Борисов обясни, че не е бил разбран правилно и всъщност е говорел за разговори с голям брой работодателски и синдикални организации.

„Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било „кръгове“, а за легитимни разговори на министър-председателя с национално представени работодателски и синдикални организации. Търсенето на подкрепа е нормално и разумно действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни организации. Казусът за мен е приключен“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той отново подчерта, че няма да прави политическа партия след приключването на мандата си: „Ще бъда близо до народа си, ще продължа да разкривам нови перспективи. Дългосрочното планиране в България и стратегическата визия за развитието на страната ни, за да остават младите хора в родината си, ще продължат да бъдат в центъра на моите усилия и след края на мандата ми”.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване