Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат.  Изявлението на президента беше извънредно, но не неочаквано.

Плевнелиев не получи подкрепа от управляващата партия ГЕРБ, а само признание, че правителството работи добре с него.

Опитът на ДСБ от миналата седмица да го предизвикат да се кандидатира, без да са го питали предварително, се оказа  изключително противоречив политически ход и на практика доведе до бързо и окончателно оттегляне на Плевнелиев от състезанието за „Дондуков” 2.

Със спокоен тон Росен Плевнелиев посочи лични мотиви и се отказа от още един мандат в президентството.

„Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи. Затова се изправям днес с открито лице, с чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини”, заяви президентът.

За разлика от всичките си предшественици Плевнелиев подчерта, че решението му не означава, че излиза от политиката, но призова да не се очаква от него да прави нова политическа партия или да бъде член на някоя от тях.

„Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентския вот”, изтъкна Плевнелиев.

Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не”, посочи той.

Държавният глава допълни, че вчера е информирал премиера Бойко Борисов за решението си. „Работим добре, постигнахме много заедно”, обобщи Плевнелиев.

Президентът посъветва в следващите месеци политиците да оставят тънките сметки за президентските избори за есента и да подкрепят съдебната реформа, да дадат път на силно антикорупционно законодателство и да не изпускат посоката на европейското развитие на България.

Снимка: БГНЕС

"И като президент, и като министър, винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Народът трябва да види резултати. Затова искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността, включително политическите партии и Народното събрание", отбеляза той.

По думите му сега не е моментът за отчет на безспорно трудния му мандат във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност и има още много смислена работа за вършене в държавата в следващите месеци.

Снимка: Ладислав Цветков

До последния ден на този мандат ще действам на пълни обороти, увери държавният глава.

Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те по света, подчерта още Плевнелиев.

Той изтъкна, че се гордее със свършеното и се надява то да бъде запазено и надградено.