Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да допусне Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да бъде използван за предизборни битки. Позицията му идва ден, след като БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов и свикване на КСНС по темата за споразумението между Турция и ЕС и ролята на България.

По думите на държавния глава в този „най-висш формат в държавата” се търси консенсус и се преодоляват политическите различия по въпроси, свързани с националната сигурност на страната.

Той припомни, че по отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г. , като и на двете заседания бе постигнато пълно политическо съгласие не само относно важността на проблема, но и по отношение на мерките, които следва да предприемат различните власти, за да се справят с него.

Държавният глава напомни на политическите сили, че българската Конституция предвижда съвсем различен режим, по който те да контролират действията на изпълнителната власт. Фактът, че народните представители са в законния си годишен отпуск не е достатъчен, за да се променя този ред, нито е основание парламентарните дебати да се пренасят в която и да е друга институция.

"КСНС неведнъж в най-новата ни история е бил единственото място, на което в тежки за нацията моменти са се постигали компромиси, консенсуси и решения и затова никой не бива да се опитва да извлича от него тяснопартийни политически дивиденти, колкото и примамливо да изглежда това по време на избори", отбелязва Росен Плевнелиев.