Почти 10 години след като България се присъедини към ЕС много от гражданите й усещат, че проблемите им са твърде надолу в списъка с приоритети на Брюксел. Мнозина разочаровани българи сега са насочили поглед към Русия, бившия им повелител в съветската ера, като по-уместен съсед.

Тази нагласа вероятно ще бъде подсилена на балотажа на президентските избори в неделя, в който бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, който е приятелски настроен към Кремъл, се очаква да спечели, пише в анализ Ройтерс Цветелия Цолова.

Позицията на Радев, че България, която е член на НАТО, би трябвало да има повече възможности по отношение на международните съюзи, засегна болезнена тема в страната, която вече зависи от Русия за по-голямата част от енергията, военното оборудване и приходите от туризъм.

Западът и ЕС направиха много грешки с Русия в последните години”, казва Емилия Тренчева, 48-годишен счетоводител, докато се разхожда в градинката пред Народния театър в София.

„Русия е много важна, а те я изолираха. Румен Радев ще намери правилния баланс. Той обеща сигурност и това искат да чуят хората”, допълва тя. 

От анексирането на Крим през 2014 г. Москва провежда военни учения и извършва полети над Югоизточна Европа, която някога беше подвластна на комунизма. Засили се и лобистката кампания за влияние, казват дипломати.

Радев, който подаде оставка като командир на ВВС и участва в изборите като независим кандидат, подкрепен от БСП, изрази толерантност към руския ход в Украйна и подкрепя облекчаването на западните санкции към Москва.

„Разбира се, има нарушения на международното право в Крим”, каза Радев пред bTV след спечелването на първия тур на президентските избори. „Но е факт също, че в момента руското знаме се вее над Крим. Какво да направим? Да си затворим очите ли?”, попита той.

Отношенията на България с господарите й от комунистическата ера контрастира с по-голямата част от бившия съветски блок, които приемат Москва като окупатор, а не като приятел.

Българите споделят подобен език и кирилицата с руснаците. Те чувстват и историческа благодарност, след като Русия освободи България от 500-годишно османско иго в края на XIX в., припомня Ройтерс.

За разлика от Унгария, Чехословакия или Полша, българите не са усетили срещу себе си руска военна сила и мнозина не са развили дълбока неприязън към руснаците, уточнява Ройтерс.

Лоялността обаче остана настрана, след като България се присъедини към ЕС през 2007 г., когато мнозина се надяваха, че технократите от Брюксел ще принудят корумпираните политици да се прочистят и ще помогнат за съживяването на страдащата икономика.

България обаче остава най-бедната членка на ЕС. Народният гняв заради слабия напредък за изкореняването на корупцията и престъпността прикипя до улични протести през 2014 г. и доведе на власт настоящото дясноцентристко правителство на ГЕРБ.

ГЕРБ обаче също е разочаровала избирателите, много от които сега я свързват с провала на ЕС да прокара реформи и я приемат като корумпиран елит.

„Виждаме рухване на доверието в традиционните власти в ЕС”, заяви политическият анализатор от „Галъп” Първан Симеонов.

„Само преди няколко години беше немислимо да се чуят критики за западните правителства. Това вече не е така. ЕС вече не отговаря на надеждите на много хора”, допълва той.

Проучване на „Галъп” от юни т.г. показва, че доверието в ЕС е паднало до най-ниското си ниво от 2007 г. насам – до 48% от 60%. Според друго изследване от август 51% от българите имат силно позитивно отношение към Русия.

„Галъп” изрежда вътрешните проблеми на ЕС – брекзит, конфронтацията с Русия, мигрантската криза и заплахата от тероризъм, сред въпросите, които притесняват гласоподавателите.

Призивите на Радев отекват и на други места в региона. В Молдова проруският социалист Игор Додон се очаква да спечели президентските избори, след като кампанията му стъпи на обещание, че ще обърне курса към европейска интеграция на страната. 

Сърбия, където Москва контролира петролния и газовия сектор, беше домакин на съвместното  военно учение с Русия „Славянско братство”. Проевропейският премиер на Черна гора пък загуби парламентарното си мнозинство на изборите през октомври.

България построи ограда, за да защити границата си с Турция от мигранти и бежанци. Много българи се страхуват, че мюсюлманските бежанци представляват заплаха за тяхната преобладаващо православнохристиянска култура и повишават риска от терористични атаки и радикализиране на мюсюлманското малцинство.

„Ще гласувам за Радев в неделя, защото, както той каза, не искам България да стане мигрантско гето”, казва Борис Кръстев, 58-годишен учен.

България и Русия вече са свързани по няколко начина.

Почти половината българи се противопоставят на икономическите санкции срещу Русия и се страхуват, че ако санкциите се подкрепят, това ще постави България в неизгодна позиция в  икономически проекти с Русия.

Санкциите оказват влияние върху туризма, който рязко се сви. Около 700 000 руснаци са посетили България през 2013 г. при  по-малко от 500 000 миналата година.

Тенденцията се преобърна тази година, когато руските туристи се завърнаха. Премиерът Бойко Борисов заяви, че това е в резултат от диалога му с руския президент Владимир Путин.

България почти изцяло разчита на руските доставки на газ. Единствената й петролна рафинерия е контролирана от руската „Лукойл”. Атомната й централа, която произвежда около 35% от електричеството в страната, е със съветски реактори и руско ядрено гориво.

Според проучване от октомври на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и софийския Център за изследване на демокрацията заради силния си икономически отпечатък върху България - средно 22% от БВП между 2014 и 2015 г., Русия е успяла да установи връзки с корумпирани бизнесмени и местни олигарси, които на свой ред имат влияние върху политиците.

„При случай, в който ЕС или НАТО поискат София да предприеме стъпки, за които се смята, че ще работят против интересите на Русия, българското правителство попада под огромен натиск от проруските партии, известни бизнесмени и организации, които задействат редица инструменти, за да променят политиката в полза на Москва”, се казва още в изследването.

Външният министър Даниел Митов обяви, че ако Радев спечели изборите, България може да изпадне в немилост ЕС, защото е застанала на позицията на Русия за Крим.

„Гарантирам ви, че ако Радев изрази такава позиция на която и да е среща на държавните глави, следващият етап ще е пълна изолация на България”, посочи той.