„Всичко куцо и сакато да бъде вкарано и после да му мислим” – това явно е намерението на управляващите, които искат да премахнат тестовете за интелигентност при назначаването на нови митничари. Това коментира бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро в студиото на „Тази сутрин”.

„Ако входящият тест е много труден – да променят въпросите, не е ли това базата да прецениш дали този човек става? Има тестове за неподкупност и честност, те остават. Всичките „отличници”, които преминаха тези тестове, са първи в прокуратурата. Тези тестове се използваха, за да уволниш хора, когато няма за какво друго”, коментира Димитров.

Според него има сериозен риск системата да се напълни с неспособни хора, които не познават границите и режимите и които сами не могат да си вършат работата. Ревизоро сравни ситуацията с тази от времето на комунизма, когато на високи постове се оказвали некадърни хора с връзки по партийна линия. Той предположи, че тестовете за качествата на митничарите се махат и за да се улесни кариерното развитие на хора, които вече са в системата и които е трябвало да бъдат препитвани преди всяко повишение.

Емил Димитров посочи, че в момента в митниците се кадрува през психолога, който пише такива оценки, каквито му кажа началник „Кадри”, през директора на митницата и през офицера от ДАНС, който има право да отнема допуски до класифицирана информация.

„Една цистерна с гориво е 30 000 лв. злоупотреба за 4 минути. Този човек, който не знае какво работи и бие печатите, ще пуска по 30 000 загуба за държавата всеки 4 минути”, коментира Ревизоро. И предложи на авторите на последните промени да продължат в същия дух и да направят детска градина за митничари (за да имаме след 30 години годни кадри) или мястото в системата да се наследява.