След като президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат по лични причини, не закъсняха и политическите реакции за решението му.

Някои от депутатите отбелязаха, че то е логично, и изтъкнаха, че той няма необходимата подкрепа за втори мандат. Други пък смятат, че е постъпил достойно и уважават избора му.

От управляващото мнозинство посочиха за основни виновници за оттеглянето на Плевнелиев- ДСБ.

Светкавично след изявлението на Плевнелиев от ГЕРБ обвиниха Гроздан Караджов и Радан Кънев, че са го отказали от втори мандат, като са го подкрепили без той да ги е молил за това.

В отговор на обвинението Караджов изненадващо намеси и името на Ирина Бокова, която била вариант на управляващите за „Дондуков”.

Никой обаче не потвърди информацията.

„Никога по никакъв повод името на Ирина Бокова за бъдещ кандидат или подкрепа от ГЕРБ не е стоял на дневен ред”, заяви Цветан Цветанов.

„Това е абсолютна лъжа и поредната интрига, Гроздан Караджов представлява само себе си”, коментира Найден Зеленогорски.

"Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат, причините в отказа му трябва търсим в ДСБ, които забиха нож в гърба му", коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, визирайки призива на ДСБ десните партии да се обединят около кандидатурата на Плевнелиев за нов мандат като независим кандидат.

Не очаквайте от мен лоши думи както към старите президенти, така и към действащия президент Росен Плевнелиев. От ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Плевнелиев в тежкия политически период, в който имаше много тежко противопоставяне”, отбеляза той.

"Всеки един би се омерзил от това, което му причиниха от ДСБ. Това, на което беше подложен през последните две седмици, не всеки може да го издържи. Един достоен човек постъпва точно по този начин, за да няма политически спекулации”, подчерта колегата му Димитър Главчев от ГЕРБ. 

Той посочи, че ГЕРБ ще обявяват кандидат-президентската си двойка през юни или юли. Имаме широк избор от хора, които да изпълнят профила, необходим за президент и вицепрезидент, изтъкна той.

„Изявлението на президента Плевнелиев е закономерен финал на един изключително слаб мандат”, написа във „Фейсбук” страницата си Георги Първанов. Според него е необходим сериозен и задълбочен дебат как да не се допуска повече такава политика.

„Отделно, че четем между редовете за голяма рокада с участието на г-н Плевнелиев в системата на ГЕРБ”, допълни Плевнелиев.

За Румен Петков от АБВ решението не е изненада и е обяснимо. По думите му държавният глава е допуснал много грешки.

"Не можеш да водиш една абсолютно небалансирана като цяло външна политика, с която да се опиташ да направиш отношението между България и Русия невъзможно от гледна точка на интереса на българското общество и гражданите", коментира Петков.

„Не мисля, че решението сварва ГЕРБ неподготвени. Напротив, няколко месеца лидерите на ГЕРБ обясняват че търсят кандидат за президент с всички специфики, изключващи г-н Плевнелиев", отбеляза Петков.

"От друга страна, той постъпи достойно, така трябваше да направи, може би закъсня", допълни зам.-председателят на АБВ.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова Плевнелиев е видял, че няма нито обществена, нито политическа подкрепа за втори мандат. Тя определи това като логично решение и изтъкна, че Плевнелиев не е бил „човек за тази работа”.

„Вместо да обединява, много често разделяше нацията, като вземаше позиция на една или друга страна, водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният президент на България”, изреди тя.

И Четин Казак от ДПС е на мнение, че решението на Плевнелиев е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори.

„Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътя за другите кандидатури“, коментира Казак.

ДПС ще реши как да участва в президентските избори, когато те наближат, след анализ на ситуацията и след като в партията се запознаят с основните номинации. Съобразно това ще бъде преценена и стратегията на движението - дали да издигне собствена кандидатура, или да застане зад друг участник.

Според Четин Казак инициативата на ДСБ Плевнелиев да играе като независим претендент за "Дондуков"2 с широка десноцентристка подкрепа е била несъгласувана с никого и самият факт на днешното изявление на президента говорел за самостоятелния им ход, който не е донесъл нищо положително.

Четин Казак определи като абсолютни спекулации твърденията на Патриотичния фронт, че държавният глава е разчитал на подкрепа от ДПС и явно не я е получил, което е довело и до днешното му изявление. ПФ търсеше с какви доводи да се конфронтира с президента заради наложеното от него вето, смята депутатът от Движението.

Костадин Марков от СДС пък приема новината със смесени чувства.

„Геополитически беше перфектен, малко не му се получи като обединител на нацията и се страхувам, че към края на мандата леко изпадна в популизъм във връзка с Изборния кодекс, но иначе считам, че е достоен човек, който се справи добре с мандата си”, даде оценката си той.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изрази съжаление, че Плевнелиев няма да е кандидат.

Съжалявам, че президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира, допълни Местан. „Ако има и нелични причини за решението му, мога да направя предположение, че Росен Плевнелиев може би е бил заставен да плати една много висока политическа цена за откровените си антипутинови позиции”, посочи Местан.

Той заяви, че очаква от държавния глава след отхвърленото вето върху част от промените в Изборния кодекс да изпълни ангажимента си и да изпрати текстовете до Конституционния съд.

 Оттук нататък реформаторите, подкрепящи кабинета, ще искат преговори с ГЕРБ и патриотите за единна дясноцентристка кандидатура. Левицата и ГЕРБ обявиха, че ще издигнат собствени кандидати, а ДПС ще мислят кого да подкрепят.