Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който в сряда взе от президента Росен Плевнелиев проучвателния мандат за съставяне на правителство, трябва днес да обяви дали ще прави правителство или ще върне неизпълнен мандата.

Кабинетът изглеждаше договорено към сряда вечерта, след като ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт постигнаха съгласие за обща управленска програма след повече от седем часа преговори. Най-вероятно споразумението ще бъде подкрепено и от четвърта партия - АБВ.

Очаква се днес ГЕРБ и Реформаторският блок да подпишат коалиционно споразумение, а с отделни споразумения зад правителството да застанат Патриотичния фронт и АБВ.

Това беше потвърдено от съпредседателя на РБ Радан Кънев, който на влизане в парламента днес, заяви, че „би трябвало днес да имаме споразумение и утре правителство”.

„Има проект за споразумение между ГЕРБ и АБВ. Разбираемо е желанието за по-широка подкрепа в този доста труден парламент. Вчера преговаряхме с АБВ по програмата на правителството и ляв компромис няма”, каза той. По думите му АБВ е формация, която има много сериозни виждания в сферата на икономиката, правосъдието и администрацията и много техни идеи са били добавени.

Кънев добави, че много добро впечатление са му направили някои добавки в сферата на трудовата политика, които не могат да бъдат наречени леви, а разумни и напредничави.

„Надяваме се днес да се подпише коалиционното споразумение. Не чакаме АБВ. Трите партии, които дадохме пресконференция вчера трябва да подпишем едностранни декларации за подкрепа на програмната декларация на правителството. Когато имаме подкрепа и мнозинство ние с ГЕРБ ще подпишем споразумението”, заяви Кънев и допълни, че ако има министър от АБВ той ще е квота на ГЕРБ. „Коалиция с АБВ няма”, посочи Кънев.

Късно в сряда политическите сили успяха да напишат общ документ, който да включва всички пресечни точки и приоритети за пълен четиригодишен мандат на кабинет. Запазва се формулата коалиция между ГЕРБ и Реформаторите и намирането на по-широка парламентарна подкрепа от Фронта и АБВ.

Днес е насрочен Национален съвет на АБВ, на който ще се реши дали депутатите на партията да подкрепят правителство на Борисов. За 14 ч. е предвидена пресконференцията им.

В същото време парламентът ще проведе парламентарния контрол днес, за да може да освободи заседанието си в петък, когато обикновено е контролът на изпълнителната власт, и на него да се гласува премиер, структура и състав на бъдещо правителство.