Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, сред тях и за заплати в МВР и МО, каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Положих всички усилия да има реформи в Министерството на отбраната и в МВР, но по една или друга причина не можахме да го постигнем, отбеляза той.

Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнителна оптимизация на системите за отбрана и сигурност и ще използваме подходящ момент да ги предложим, каза Горанов, цитиран от БТА. 

От март говоря, че е нужна реформа в тези системи, но не можем да оставим редовите служители без заплати само защото политическите кабинети не са могили да направят една или друга реформа, добави министърът.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева.

Искането за теглене не заем от 5,3 млрд. лева през 2016 година е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност, каза Горанов.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 година. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, посочи още министър Горанов.