Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев поиска от колегите си от останалите парламентарни групи да настояват за оставката на членовете на ВСС от квотата на народното събрание.  По думите на Кънев в системата се е натрупало много напрежение.

„ВСС прояви безстопанственост. Затова настоянам за оставката му или поне за оставките на хората от квотата на парламента. В противен случай има и други начини за носене на правна отговорност”, заяви Кънев в Народното събрание.

Преди дни в ефира на bTV Кънев призова ВСС да подаде оставка, за да бъде поставено началото на процесите на изчистване на правосъдната система на България. В четвъртък той призова всички парламентарно представени партии да застанат зад искането.

„Призоваваме всички парламентарни групи в парламента да извършат своя морален жест и да поискат оставката на ВСС и особено на представителите на парламентарната квота в него, зад чието избиране и провал носим своята отговорност. Ако този призив не бъде чут да предприемем съответни действие с непосредствени правни последици”, се казва в декларацията, която Кънев прочете от парламентарната трибуна.

„Вчера 15 съдии от най-големия, най-натоварен и най-отговорен български съд – Софийски градски съд, в безпрецедентно писмо поискаха от ВСС оставката на преките си ръководители – съдии, чиито имена в публичното пространство най-често са свързани с проблема на случайното разпределяне на дела от висок обществен интерес. В писмото си, съдиите пряко заявяват наличието на порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система”, припомни Кънев.

„Колеги, народни представители, успешните промени в прогнили правосъдни системи винаги са започвали, когато вътре в системата, в нейните почтени членове, които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия. Провалът беше предизвестен от момента на избора на състав на ВСС”, заяви още съпредседателят на Реформаторския блок.