Политическите консултации за нов кабинет вече започнаха. Първата среща на бъдещите мандатоносители от Реформаторския блок беше с партия ГЕРБ. Оттам обаче поискаха отлагане на преговорите до фактическото получаване на мандата от страна на десницата.

За целта първо трябва да се изчака утре БСП да върне мандата, а президентът наистина да предпочете реформаторите от оставащите шест парламентарни партии.

Денят започна с тайно заседание на изпълнителния съвет на реформаторите. Целта на политическите консултации е да се разбере дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите.

Десните обявиха, че ще вземат мандат само ако има шанс за стабилно мнозинство и веднага започнаха преговори. Първо разговаряха с ГЕРБ и премиерът в оставка Бойко Борисов в Министерски съвет, където ентусиазмът им беше леко охладен.

От партията на Борисов обявиха, че е прекалено рано да се говори за подкрепа още преди мандатът да бъде връчен на реформаторите.

Евентуалните партньори се разминаха и по искането на реформаторите кабинетът да е експертен. ГЕРБ определиха искането като несериозно, защото „експертното правителство”, означавало задкулисие.

От БСП обявиха и днес, че утре ще върнат мандата и настояват за предсрочни парламентарни избори. В същия тон от АБВ обявиха парламента за напълно изчерпан.

Очаква се утре сутрин левицата да получи и върне мандата. Така официално реформаторите ще са на ход.

След срещата с ГЕРБ консултациите на реформаторите продължават  ипрез следващите дни. Предстоят срещи с БДЦ и АБВ.