Реформаторският блок няма да прави опити да създава кабинет в рамките на сегашното Народно събрание. Това стана ясно след заседание на парламентарната група. В понеделник на срещата с Росен Плевнелиев те ще се откажат от управлението и ще върнат мандата.

Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори, заяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски.

„Вчера колегите от Патриотичния фронт казаха, че биха ни подкрепили. Имахме някои разминавания, но те можеха да бъдат изчистени. Веднага след това от ГЕРБ казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на това НС. Това за нас означава, че няма необходимото реформаторско мнозинство. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ и очевидно е, че тяхното желание е да отидем на избори. Ние сме готови за избори и тръгваме”, посочи още Зеленогорски.

Той благодари на президента за оценяването на ролята на блока и увери, че няма да има друг отговор от страна на РБ, тоест смяна в позицията.

Преди два дни президентът Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Левицата от своя страна се отказа от правото си да състави кабинет и върна мандата.

Реформаторският блок са следващата политическа сила, която ще получи третия проучвателен мандат. Партиите в блока заявиха, че ще търсят подкрепа от останалите партии едва след като връчването стане факт.

Ако президентът размисли коя да е третата политическа сила и връчи проучвателния мандат на друга партия може и да има опит за създаване на кабинет. Валери Симеонов, председател на Патриотичния фронт, заяви, че трябва да се използват всички възможности за продължаване на работата на това Народно събрание.