Реформаторският блок иска да бъде намален съставът на Националната служба за охрана и тя да бъде закрита като самостоятелна структура. Това каза съпредседателят на партията Радан Кънев в парламента. ГЕРБ обаче имат подготвен законопроект за службата и не са склонни да отстъпят от предложенията си.

Кънев съобщи пред журналисти в парламента, че в момента нямало конкретни идеи за предложения за поправки в закона, също така все още и самата група на блока не е била обсъждала подобна промяна.

„Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО. Въпросът е, че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не съществува в демократичните държави, нито една европейска държава няма такъв аналог”, посочи Кънев.

Той добави, че шокиращото са данните за сравнение на персонала и бюджетите на отряда за борба с тероризма и Национална служба охрана. Според неговите данни за борба с тероризма държавата отделяла 4 млн. лева годишно за около 120 души персонал, а за НСО - около 40 млн. лева годишно за 1200 души.

„Тоест за борба с тероризма отделяме пъти по-малък ресурс, отколкото за охраната и обслужването и нека да бъдем честни и обслужването на един почти неограничен кръг лица, нещо също напълно непознато в европейската практика”, каза още съпредседателят на РБ.

Кънев посочи, че службата трябва да изглежда малка – „преди всичко да знаем за кого се грижи и бюджетът и да бъде много по-малък от този на борба с тероризма”.
На въпрос дали ще подкрепи вече предложения законопроект от ГЕРБ, Кънев каза: „Нямаме решение на групата. Аз лично не виждам как бих подкрепил такова нещо”.

Според него един от големите проблеми е, че у нас никога не е имало официална информация колко на брой са служителите в НСО. По думите му сред тях „има такива хора, които ги пращат за кисело мляко и до магазина”. „Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно”, допълни Радан Кънев.