Реформаторският блок настоява за свикване на Съвета за развитие. Това каза съпредседателят на партията Найден Зеленогорски, предаде агенция „Фокус”.

Съветът за развитие към Министерския съвет беше създаден в началото на тази година с идеята да е органът, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси в управляващата коалиция. В състава му влизат членовете на кабинета и депутати от четирите формации, които подкрепят правителството.

„Реформите се бавят, ключовите реформи, програмата на кабинета също”, допълни още той. От РБ искат заседанието да се проведе в началото на следващата седмица и да се приеме ясен график за реализиране на реформите. Те поискаха и ясен ангажимент от политическите сили, които подкрепят правителството.

Зеленогорски определи отлагането на антикорупционния закон като знак, че няма достатъчно воля за промяна на статуквото.

В последния работен ден от политическия сезон ГЕРБ и Реформаторския блок започнаха да се атакуват. По-рано от партията на Бойко Борисов обявиха, че според тях реформаторите имат прекалено много министри. Радан Кънев, на свой ред, поиска ГЕРБ „да слязат от метлите” и заговори за предоговаряне на коалицията.

Мисля, че изказването на председателя на ДСБ Радан Кънев е опит да се героизира позицията на РБ. Така вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за коалиционните отношения, коментира изказването на Радан Кънев пред "Фейсбук".

Бъчварова обясни, че Съветът за развитие е отлаган няколко пъти заради това, че депутатите са били много заети, но изрази готовност той да бъде свикан. Вицепремиерът опроверга и изказването на народния представител от РБ Найден Зеленогорски, че ключовите реформи се бавят.

"Не мисля, че реформите се бавят. Ако това е казал Радан Кънев, мисля, че си противоречи. Щом като проектът за реформа мине през обсъждане, той влиза в пленарната зала. Никой от нас не гледа на реформите като на деца на вносителите им. Ние смятаме, че това са реформи на цялото правителство. Нямаме причина да толерираме една реформа за сметка на друга. Колкото по-бързо могат да се придвижат всички обсъдени реформи, толкова по-добре за нас", обясни Бъчварова.

Тя каза още, че е факт, че РБ не присъства на всички обсъждания и така забавя самия процес. Тя определи изказването на Радан Кънев и като крайно емоционално. "Затова аз го тълкувам като отворено писмо към избирателите. Ако трябва да очертаем този текст като реплика към коалицията и към ГЕРБ, мисля, че е много лоша практика сериозни неща да се пишат и публикуват в социалните мрежи", подчерта Бъчварова.

Вицепремиерът поясни, че се среща с Радан Кънев, Петър Москов и премиера Бойко Борисов изключително често и че при тези срещи подобни въпроси не са били повдигани. "Очевидно с РБ имаме различни позиции и гласуваме по различен начин. Това бе нещо, което приехме, но личното ми мнение е, че това право се преекспонира", каза още Бъчварова.