Реформаторският блок (РБ) е най-логичният избор за получател на третия мандат за съставяне на кабинет, каза президентът Росен Плевнелиев пред БНТ.

Снимка: bTV

Според държавния глава обаче шансът за правителство е все по-малък.

Снимка: bTV

Към момента в РБ нямат решение дали да вземат мандата и са на позицията, че ГЕРБ носят отговорността да направят правителство като най-голяма политическа сила. За тях обаче нов кабинет без определени политики губи смисъл.

 

„Ние, от Движение България на гражданите, сме скептични, че може да се създаде ново мнозинство или да се препотвърди сегашното. Но сме длъжни да отговорим на призива на президента и да проведем среща с ГЕРБ, за да преценим дали има изход от създалата се политическа криза“, коментира Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок.

Очаква се срещата да е следващата седмица.

 

Съществува хипотезата, че ако не се състави правителство с третия мандат, ще се върви към служебен кабинет, но създаден от новоизбрания президент Румен Радев.

От ГЕРБ защитават тезата, че двамата държавни глави трябва заедно да наредят кабинет.

„Всичко е в ръцете на президента Плевнелиев до 22 януари. По-добро за държавата е да има приемственост, за да се запази стабилността“, коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Драгомир Стойнев от „БСП Лява България“ каза, че нямат кандидати за премиер и министри, „това е работа на новия президент“.

Историкът Веселин Методиев припомня, че Българи и друг път е била в подобна ситуация – през 1992 г. премиерът Филип Димитров си тръгва от властта, а Любен Беров прави правителство с мандат на ДПС.

„Аз съм от тази група хора, които споделят мнението, че няма смисъл от служебни правителства“, добави доц. Методиев.

Според социолозите вървим към предсрочни избори през пролетта.

Това „определено изглежда най-логичният избор в тази политическа ситуация, когато пластовете са сериозно разместени“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“.

На политическата сцена се очакват и нови играчи.

Междувременно по повод 10-годишнината на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов призовава към запазване на спокойствие в сегашната политическа ситуация. Той каза още, че партията ще оглави пак правителство, ако „народът ни нареди отново на първо място“, като основна цел на ГЕРБ е да управлява самостоятелно. При друга ситуация партията ще остане опозиция.

Снимка: bTV