Това, което се случва с Изборния кодекс, е срамно и позорно, заяви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев пред журналисти в парламента на въпрос за евентуален бойкот от страна на групата.

Той посочи, че бойкотът е последната стъпка и се надява да не се наложи да го правят сега, когато предстоят да се разглеждат важни промени в кодекса. Ако колегите искат да ни избутат в тази посока, вървят стремглаво натам, каза още той, цитиран от БТА.

Във връзка с приетия днес текст, според който избирателни секции ще могат да се създават само на териториите на дипломатическите ни мисии - посолства и консулства, реформаторът Настимир Ананиев коментира, че ако идеята е да се лишат българите в чужбина от глас, трябва да се направят промени в Конституцията - който живее в чужбина, да не гласува. Нека това да направим, защото ние със стъпките, които поемаме, всъщност точно това казваме на хората, които живеят зад граница, добави той.

По отношение на активната регистрация Ананиев смята, че това, което се предлага - при негласуване избирателят да отпадне от списъците, не е активна регистрация. Според него по този начин не се чистят "мъртви души". "Мъртвите души" са всъщност хора, които не съществуват, но гласуват, уточни той и допълни, че такива случаи има на всички избори и няма да се изчистят само с това предложение.

Антони Тренчев коментира, че дистанционно електронно гласуване на следващите избори не е реалистично очакване, защото е технически невъзможно. Невъзможно е ние за три месеца да изградим цялата инфраструктура, върху която да стъпи електронният вот, обясни той. Според него това е желание на дегизираните противници на електронното гласуване, за да се създаде една калпава, набързо направена инфраструктура и така идеята да се провали.